John Kouters van AVOM Zeeland is nauw betrokken bij de Zeeuwse Veteranendag. FOTO: MARCEL VAN DER VOORT
John Kouters van AVOM Zeeland is nauw betrokken bij de Zeeuwse Veteranendag. FOTO: MARCEL VAN DER VOORT (Foto: )

Veteranendag is jaarlijkse ontmoeting

"De Veteranendag is zaterdag 8 juni vanaf 10.00 uur op de Middelburgse Abdij", vertelt Voorzitter John Kouters, van AVOM Zeeland, die nauw betrokken is bij het evenement.

ZEELAND - "Het is bedoeld voor veteranen die uit een oorlogssituatie komen, of andere missies die door Nederland gesteund worden. Militairen waren actief tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Indonesië en Nieuw-Guinea. De andere veteranen gingen een ander land ondersteunen. Ook bij die missies lopen de militairen veel risico. Want de tegenstander is van plan om je uit te schakelen. Die jongens hebben veel meegemaakt. Die krijgen veel voor hun kiezen", klinkt het.

Spanning

In zijn Middelburgse appartement ligt een recent verschenen boek over veteranen. Daarin staat dat ons land er meer dan 100.000 heeft. Die publicatie heeft veel los gemaakt bij Kouters, zelf eveneens veteraan. Het blijkt dat diverse veteranen kampen met klachten door de posttraumatische-stressstoornis (PTTS). Daardoor krijgen ook kinderen een klap van de uitzending van hun vader. Er is spanning als hij weg is en angst dat hem iets overkomt. En als hij thuiskomt kan het spanningen in het gezin geven. Soms zonderen veteranen met PTSS zich af, zonder het een plaatsje te geven."

Mede door de PTSS steekt het Kouters dat Zeeuwse gemeenten de deur dicht houden als het gaat om de totstandkoming van een ontmoetingsplaats voor veteranen. "De Stichting Veteranen Ontmoetingscentrum is al drie jaar bezig voor een pand. Daar komt niets uit. Op een locatie zoals in het Vlissingse station kan je geen nullijn gesprekken houden. Wij willen een gebouwtje waar eventueel een veteraan met problemen ook de nacht kan doorbrengen. Nu moeten we noodgedwongen iemand mee naar huis nemen. In Zeeland zijn veel veteranen en ik vind dat de Zeeuwse gemeenten een zorgplicht hebben."

Zeeuws

Ook de Zeeuwse veteranen hebben het zwaar gehad. "Veel jongens zijn in Bosnië geweest en hebben last van de onmacht die er toen was tijdens hun verblijf. Ze konden soms niets doen en zaten opgesloten in een enclave. Daarom is het belangrijk dat ze tijdens Veteranendag de aandacht krijgen die ze verdienen. Omdat ze met inzet van hun leven dingen voor hun land en andere landen hebben gedaan. En worden gewaardeerd voor de doelstelling die ze hebben volbracht." Vanaf 13.30 uur is er een parade met uiteindelijk een defilé op de Markt.

Kouters: "Het defilé wordt afgenomen door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) Hans van Griensven. Hij is tevens Inspecteur der Veteranen. Van Griensven is een sympathieke man die betrokken is bij de veteraan. Hij heeft zelf eveneens missies gedaan." Volgens Kouters loopt er ook een groep niet-veteranen van de mariniers mee. Verder zijn er militaire voertuigen van het Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp.

Meer berichten