Kunstenaar Johan Meeske koos al vroeg voor het werken met waterverf. FOTO: PR
Kunstenaar Johan Meeske koos al vroeg voor het werken met waterverf. FOTO: PR (Foto: )

Meeske en de kracht van waterverf en aquareleren

Kunstenaar Johan Meeske koos al vroeg voor het werken met waterverf en heeft daarin een geheel eigen stijl ontwikkeld. In zijn ruige werk wordt de kracht van waterverf op een prachtige manier zichtbaar.

COLIJNSPLAAT - Meeske is een uitzonderlijk aquarellist. Hij voldoet niet aan de klassieke kenmerken van aquarellisten, want hij werkt altijd op locatie en hij werkt op heel groot formaat.

Johan werkt expressionistisch. En hij heeft zelfs geen eigen atelier, want het landschap is zijn atelier. Zijn onderwerpen vindt hij in kusten, wadden en rivieroevers, het levende water is zijn grootste inspiratiebron. Lucht, land en water zijn de ingrediënten waarmee Meeske al jaren stoeit op het maagdelijk wit van het papier.

Horizon

De eerste streek is bepalend voor het vervolg. Waar komt kleur of lijn, en wat moet perse open en licht zijn. Het stromende water wordt door hem gezet tegen een hoge horizon met overhangende wolkenpartijen, de voorgrond wordt door dat standpunt belangrijk in de compositie. Geen mensen of bebouwing te bespeuren, hooguit een ijzeren spoorbrug of wat kalligrafisch neergezette masten. De wind waait door al zijn water- landschappen.

Wit

Meeske weet ook het wit van het papier te benutten, hij laat veel weg, haast op oosterse wijze, dat suggereert ruimte en laat de kleuren nog meer naar voren komen. En die kleuren zijn vaak zeer expressionistisch en fel. Hij werkt intuïtief en snel, zonder details, alleen met grote vlakken en trefzekere lijnen. Als aquarellist pur sang, is hij er altijd mee bezig en in die zin ook uitzonderlijk. Hij heeft een grote vaardigheid bereikt en werd voor de hoge kwaliteit van zijn werk tot twee maal toe internationaal onderscheiden. Zijn kunde is groot, maar het wordt pas kunst door zijn zeer persoonlijke visie en zijn verbondenheid met het landschap.

Publicaties

Door deelname aan internationale kunstuitwisselingen van GalleryMaritime exposeerde Johan Meeske regelmatig in binnen- en buitenland. Zijn publicaties mat talloze inspirerende voorbeelden " Het landschap als atelier" en "Johan Meeske Aquarellen " zijn tegen de kleine prijs van 10,00 euro in de galerie te koop tijdens de tentoonstelling.

De expositie in Colijnsplaat is van 1 juni tot en met 31 juli 2019, Voorstraat 45. Parkeren en entree zijn gratis. Dagelijks open van 12.00-17.00 en op afspraak, ook voor groepen.
contact via 06 22591452 of www.gallerymaritime.nl

Meer berichten