Michiel Poppe, koper van het 25.000ste  bakboek, Martine (96 jaar) staat met foto in het boek en Tinka Leene, schrijfster. Foto: Conny den Heijer
Michiel Poppe, koper van het 25.000ste bakboek, Martine (96 jaar) staat met foto in het boek en Tinka Leene, schrijfster. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

25.000 bakboeken over de toonbank

Afgelopen vrijdag werd in de Drvkkery in Middelburg het 25.000ste exemplaar van Het Zeeuwse Knop Bakboek verkocht. "Overweldigend" zegt schrijfster Tinka Leene.

ZEELAND - Dit had ze echt nooit verwacht, zoveel succes. "En dat terwijl ik helemaal niet zo'n schrijver ben. Heel Zeeland heeft recepten aangeleverd, samen met prachtige verhalen en foto's. Het hele idee is ontstaan vanuit mijn strandstoel voor m'n strandkotje."

Boeken en blikken

Michiel Poppe en zijn zoontje Elias kochten het 25.000ste exemplaar. Het jubileumboek werd hem overhandigd door Tinka Leene waarbij Michiel naast bloemen, een bakblik en de nieuwe Zeeuwse Meidenmix mee kreeg naar huis. Zo kon hij thuis direct aan de slag. Ook de verkoop van de bak- en broodblikken heeft een vlucht genomen: ruim 70.000 stuks zijn over de hele wereld terug te vinden. "Het is mooi om te zien dat het bakblik alleen als vorm dient en mensen een baksel maken met hun eigen ingrediënten." zegt Tinka, "Dan krijg je dus allerlei lekkernijen die ik zelf niet zou bedenken."

Voorproeven

Echtgenoot André heeft inmiddels al van alles voorbij zien komen en geproefd. "Mijn favoriete baksels zijn die met Zeeuwse namen. Er kwam ook een recept met meelwormen, die heb ik beleefd afgeslagen. Was waarschijnlijk best lekker geweest maar dat is ook het idee misschien. Nee ik mag niet klagen als voorproever."

Uitgever

In de tijd dat Tinka op zoek was naar een uitgever, was er weinig enthousiasme. "De een na de ander wees het af, ik kreeg voortdurend te horen dat dit niks ging worden. Maar daar was Anthoni Fierloos van boekhandel en uitgeverij Het Paard van Troje in Goes. Nadat ik voor mezelf alle keren de "ja maar" had afgevinkt zei hij: gewoon gaan doen. Er werd een dummie gemaakt en aan de uiteindelijke versie is weinig veranderd. Met dit succes als resultaat."

Multimiljonair

Niet dat ik er nu multimiljonair van geworden ben, al denkt men dat soms wel. In mijn contacten ben ik multimiljonair. Ik ontvang nog steeds e-mails van over de hele wereld met nieuwe recepten en verhalen. Als ik de tv aanzet en een kookprogramma kijk dan zie ik soms mijn bakblik ter decoratie aan de muur hangen in zo'n studio. Hij is ook decoratief; het is het enige bakblik met een haakje er aan die je zó op kunt hangen. Dat maakt me echt ontzettend trots."

Twaalf

Zeeuwse knopen zijn er in allerlei soorten en maten. Die van Tinka heeft 12 knoppen. Twaalf heeft voor haar iets magisch. "Er is zoveel met 12: de maanden van het jaar, de sterren, de Apostelen, overal kom je 12 tegen. Op de foto's in het bakboek zie je ook verschillende uitvoeringen van de Zeeuwse knopen. Die met 12 is voor mij het mooiste."

Meer berichten