Riet de Meij-Goedhart gekleed in Westkappelse dracht zingt naar hartelust mee in het Westkappels Koor. Foto: Conny den Heijer
Riet de Meij-Goedhart gekleed in Westkappelse dracht zingt naar hartelust mee in het Westkappels Koor. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Zingen, tuinieren en fietsen

Toen haar moeder overleed was Riet de Meij-Goedhart (76) nog maar 6 jaar. Na enkele jaren kwam er een stiefmoeder in huis en was het gedaan met de pret: Riet mocht niets meer thuis. Pas toen ze de deur uit was kon ze gaan doen wat ze graag wilde: zingen, tuinieren en fietsen.

Vlissingen - Het lijkt wel het begin van een sprookje met een heuse boze stiefmoeder. Niets is minder waar, ze had geen gemakkelijke jeugd. "Ach, "zegt Riet, "Achteraf gezien was het allemaal niet leuk maar in de jaren daarna ben ik me gaan ontplooien. Vanaf dat ik het huis uit was heb ik van alles gedaan. Zo ben ik zwemjuf geworden toen we nog in het Kanaal door Walcheren zwommen. 's Winters deden we dat in het Badhuis. Ook maakte ik huisjes schoon: lekker galmen onder het poetsen want ik zong graag, als kind al. Om daar verder iets mee te doen kwam niet in me op want dat mocht niet van thuis." Riet spaarde kauwgompapiertjes, daar stonden teksten van Hollandse liedjes in. Die leerde ze uit haar hoofd.

Eenmaal getrouwd ging ze met haar man mee, die blaast bij ONDA. Iemand die achter haar zat tijdens een optreden hoorde haar zingen en nodigde haar uit voor het Westkappels Koor. Zonder te beseffen dat ze dan in klederdracht moest, zei Riet 'ja.' Ze had zelf al wat Zeeuwse spullen verzameld, de rest aan kleding en sieraden kon ze lenen. Inmiddels is ze al jaren lid van het koor. "Ik had nooit gedacht dat het zó leuk zou zijn," zegt Riet. "Wel bewerkelijk met die kleding en mutsen want je bent toch wel een uur bezig met aankleden. De bovenmutsen die we dragen worden handmatig geplooid. Als ze in de was moeten gaat dat ouderwets in de kook op het fornuis en spoelen doen we met blauwsel." Naast het zingen, tuiniert en fietst Riet graag. "Ik denk dat dat ons fit houdt. We eten groenten en fruit uit eigen tuin. Ik maak zelf allerlei soorten jam, tomaten- en bessensap en piccalilly. Groenten maak ik in in weckpotten. Gezond eten en in beweging blijven, genietend van elkaar. Samen op de fiets, boterhammetje mee voor onderweg, heerlijk!"

Meer berichten