Foto:

Biljarters worden Bevelands kampioen

Het was echt een feestje in Dijkstede in Heinkenszand. Donderdag 9 mei werd er gevierd dat er twee Heinkenszandse biljartteams Bevelands kampioen zijn geworden. Dat is op zich al een feestje waard, maar er was nog iets bijzonders aan de hand.

door Rachel van Westen

HEINKENSZAND - "Dit is echt nog nooit gebeurd in onze geschiedenis", roept Piet de Smidt verrukt. Hij is teamleider van de Bevelandse Biljart Competitie Senioren (BBCS ) en doelt op het feit dat één van de teams met de kampioenstitel uit drie dames bestaat. Zoveel dames in één biljartteam is bijzonder, maar dat het winnende team uit drie dames bestaat is echt een unicum.
"Biljart is overwegend een mannensport, maar met de dames erbij is de sfeer echt anders geworden. Leuker", benadrukt hij. "Er wordt meer gelachen."

De kampioenstitel bouw je op gedurende heel het seizoen. De eerste wedstrijden beginnen na de zomerstop en vervolgens worden er een heel jaar door wedstrijden gespeeld tegen andere Bevelandse teams. Dit jaar deden er in het totaal 31 teams mee. Het team dat aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft verzameld, mag zich Bevelands kampioen noemen.

Inmiddels zijn de dames in kwestie, Carla van Geldorp, Jo Dijksman en Ria Besuijen ook aangeschoven. Ze hebben allemaal hun eigen motivatie om op wedstrijdniveau te biljarten.
"Vroeger voetbalde ik", vertelt Ria, "Maar dat gaat nu niet meer. Biljarten is een sport die je heel lang kan doen, ook als je wat aan je lijf hebt. Maar het allerleukst vind ik toch wel het sociale aspect."
Ook Jo doet vooral mee voor de gezelligheid. Maar nu haar team de kampioenstitel heeft gehaald, heeft ze besloten om te stoppen. "Het is hartstikke leuk, maar als je het een beetje goed wil doen, moet je toch zeker eens een keertje oefenen. Maar dat doet Jo niet", lacht ze zelf. "Jo heeft geen tijd. Ik moet ook eens poetsen thuis. Die ramen moeten toch ook schoon?"

"Ja, bij mij kan je inmiddels niet meer naar buiten kijken", reageert Carla lachend op de opmerking van haar teamgenoot. Op de vraag of zij ook voor de lol speelt of toch wel een beetje competitief is ingesteld, werpt ze me een blik toe die boekdelen spreekt. "Zeer competitief", bevestigd ze. "Ik wil echt winnen. Als ik niet win ben ik hartstikke sacherijnig. Ik heb vroeger aan op hoog niveau geracet, echt internationaal. Dus dat competitieve zit er in. Ik kan helemaal niet goed biljarten, dus ik heb echt les genomen en zelfs een biljarttafel aangeschaft."

Lid worden?

Om mee te kunnen spelen met de biljartvereniging, moet je eerst lid worden van de soos. Voor het geld hoef je het niet te laten, want dat kost slechts een tientje per jaar. Voor 40 euro per jaar extra, mag je altijd gebruik maken van de biljarttafels en wekelijks meespelen met de competities. Neem voor meer informatie contact op met Piet de Smidt via 06 – 24 35 12 61 of pjdesmidt@zeelandnet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden