Eén insectenhotel kan al snel honderden beestjes huisvesten, die vervolgens op hun beurt weer duizenden planten bestuiven.
Eén insectenhotel kan al snel honderden beestjes huisvesten, die vervolgens op hun beurt weer duizenden planten bestuiven. (Foto: PR)

Help jouw tuininsecten met een eigen hotelletje

ZEELAND -  In nog geen 30 jaar tijd is meer dan driekwart van de vliegende insecten uit het Europese luchtruim verdwenen. Onder meer bijen, vlinders en hommels worden met uitsterven bedreigd.

Dit is zorgwekkend: vooral vanwege hun grote rol in het ecosysteem. In het leven van planten- en diersoorten op aarde speelt de aanwezigheid van insecten een cruciale rol. In een eerder dit jaar verschenen rapport werd al geconcludeerd dat 40% van de insectensoorten met uitsterven wordt bedreigd. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar iedere achtertuin kan ondersteuning bieden aan het herstel van het wereldwijde ecosysteem. Eén insectenhotel kan al snel honderden beestjes huisvesten, die vervolgens op hun beurt weer duizenden planten bestuiven. Niet iedereen ziet graag oorwurmen, pissebedden of gaasvliegen in zijn of haar achtertuin, maar vrijwel alle insecten zijn ontzettend nuttig. Ze helpen je planten bijvoorbeeld van die vervelende bladluis af, of ruimen schimmels in de tuin op. Zo 'ieuw' zijn die beestjes dus niet!

Uitgebreide informatie over insecten en insectenhotels staat op http://www.beslist.nl/info/insecten.html

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden