M.s. Kungsholm klaar voor de proefvaart. FOTO DERT/ GEMEENTE ARCHIEF VLISSINGEN
M.s. Kungsholm klaar voor de proefvaart. FOTO DERT/ GEMEENTE ARCHIEF VLISSINGEN (Foto: Dert/ gemeente archief Vlissingen)

Zeeuws icoon in de schijnwerpers

Op koningsdag opende wethouder van Cultuur Rens Reijnierse in museum Scheldewerf 'de Oude Verbandkamer' een kleine tentoonstelling over het passagiersschip de Kungsholm.

ZEELAND - De Kungsholm voer voor de Swedish American Line/ Svenska Amerika Linien (S.A.L.) Het fraaie schip, ook wel de 'Lovely lady from Zeeland' genoemd ging in oktober 1952 in Vlissingen te water. Het zou het laatste passagiersschip worden dat bij KMS De Schelde gebouwd werd.

Aanwezig was modelbouwer Rinus Welleman met zijn vrouw en zoon en maritiem zeeschilder Jan de Quelery. Verder een delegatie van de Zweeds – Nederlandse Vereniging, bestuursleden van de VVE De Ruyter Kungsholm en niet te vergeten de dochter van ir. Gé Pieterse, de scheepsbouwkundig ingenieur die mede verantwoordelijk was voor het ontwerp van het schip.

Van kunde naar kunst.

Met deze kleine expositie wil museum Scheldewerf aandacht schenken aan scheepsbouwkunst. En dan niet speciaal de kunst van het schepen bouwen maar een afgeleide daarvan; het 'portretteren' van schepen en het bouwen van scheepsmodellen. Twee mannen die op de Scheldewerf hebben gewerkt, zich bekwaamden in scheepsbouwkunde maar uiteindelijk kozen voor scheepsbouwkunst. Jan de Quelery als maritiem schilder, Rinus Welleman als modelbouwer. Beiden weten, ieder in eigen vakgebied op uiterst minutieuze wijze schepen tot leven te brengen. Omdat scheepsbouwkunde ook scheepsbouwkunst is ook aandacht voor twee scheepsbouwkundig ingenieurs van de KMS De Schelde; Jan Blokland - Visser en Gé Pieterse. Samen met ir. Bast van de Rotterdamsche Lloyd was Blokland - Visser van grote invloed op het ontwerp van de Willem Ruys. In 1948 werd hij benoemd tot Hoofdingenieur van de afdeling Scheepsbouw-Tekenkamers.

gelijkgestemd

In februari 1947 kwam ir. Pieterse in dienst bij de Schelde. Zijn chef werd ir. Blokland Visser. Er ontstond al snel een goede samenwerking tussen de twee gelijkgestemde zielen op het gebied van scheepsbouw. Toen de offerteaanvraag kwam voor het Zweedse passagiersschip waren de twee de aangewezen personen voor het scheepsbouwkundig ontwerp. Ook tussen Pieterse en Christiansson van de SAL ontstond een goede en bijna vriendschappelijke samenwerking. Toen Blokland Visser met pensioen ging volgde Pieterse hem op. Na de Kungsholm waar hij bijzonder trots op was, kwamen onder zijn leiding nog een aantal mooie schepen tot stand, onder meer voor de Griekse rederij van J.C. Carras. Met een voorleeswedstrijd met een zin uit de tekst van de Zweedse prinses Sybilla uitgesproken tijdens de doopplechtig van het schip werd de opening luister bijgezet.

De tebtoonstelling is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden. Zie daarvoor www.museumscheldewerf.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden