Raiza de Brouwer is in haar achtertuin alvast in het klein begonnen, op weg naar een flinke Herenboerderij. Foto: Conny den Heijer
Raiza de Brouwer is in haar achtertuin alvast in het klein begonnen, op weg naar een flinke Herenboerderij. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Mijn manier van leven: alles biologisch

Raiza de Brouwer (73) uit Middelburg komen wij overal tegen. Meestal in situaties die gekoppeld zijn aan milieu- en maatschappelijke zaken. Deze vrouw heeft een warm hart voor Moeder Aarde en haar bewoners. Ze is één van de kartrekkers van Herenboeren Walcheren, een nieuproject om samen duurzaam voedsel te produceren.

Middelburg - Raiza had al Middelburg Rozenstad in haar wijk gedaan, was vrijwilliger bij Humanitas, bracht vriendschappelijke huisbezoeken en is een mens bij wie het glas altijd halfvol is. Ze heeft in Duitsland en Portugal gewoond en zit sinds 2015 op haar stek in Middelburg.

Hier heeft ze alle tijd om zich op een volgend project te storten. Een Herenboerderij waar je samen met anderen duurzaam voedsel produceert. "Nu is het zo dat groente van de boer naar de veiling gaat en via de groothandel in de winkel en uiteindelijk in je keuken terecht komt. Daar moeten we vanaf. Het moet rechtstreeks van het land naar je aanrecht. Dat is de kortste weg en het meest duurzaam. Leden van een Herenboerderij nemen de boer in dienst en nemen zelf de regie over de productie van hun eten. Een gemengd boerenbedrijf zou mooi zijn. Als 200 gezinnen zich bij een boerderij aansluiten kunnen we zo'n 500 monden voeden. We moeten er naartoe dat we onze ecologische voetafdruk verkleinen op de aarde."

Het is haar manier van leven die haar vitaal houdt: gezond eten, geen alcohol, positief denken, wandelen met de hond en stretching, een actieve vorm van yoga. Twintig jaar heeft ze hier les in gegeven. Ze eet al 42 jaar biologisch en was 35 jaar vegetariër. "Nu eet ik af en toe weer vlees omdat mijn lichaam hoogwaardige eiwitten nodig heeft. Maar wel met een biologisch keurmerk." zegt Raiza, "Biologisch is voor mij echt de ondergrens." Raiza is op zoek naar meer geïnteresseerden voor haar Herenboer-project. Hun eerste vergadering is op 23 mei. Meer info op:

www.wilhelminapark.herenboeren.nl

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden