Foto: tfp

FairtradeUpgrade: nieuwe winkel vol (h)eerlijke producten

Op zaterdag 20 april opende een unieke, moderne concept - store haar deuren op Noord Beveland: FairtradeUpgrade.

En zoals de naam al zegt, verkoopt deze winkel uitsluitend eerlijk gemaakte en betaalde producten. Niet alleen eerlijk naar mensen zoals we van fairtrade gewend zijn, maar ook naar dieren en de natuur. Vandaar het “Upgrade” in de naam. Ook schudden ze het stof van het fairtrade imago en laten ze zien dat fair-trade en fair-made (zonder het fairtrade keurmerk) producten ook modern kunnen zijn, geschikt voor de Europese markt van nu. Bovendien gebruikt ondernemer/eigenaar Danielle Petit uit Kamperland een deel van de winst om vrouwen in minder ontwikkelde landen, zoals Albanië, te helpen bij het opstarten van hun bedrijf.

De hagelnieuwe winkel is te vinden op de veerweg 42a in het centraal gelegen Kamperland naast de VVV. Hier slaag je als moderne bewuste vrouw altijd voor een leuk cadeau, bijvoorbeeld voor een verjaardag of als je op zoek bent naar een origineel kraamcadeau. Maar je kunt bij FairtradeUpgrade ook naar hartenlust shoppen voor jezelf. Er is een ruim aanbod aan woonaccessoires, schrijfwaar, modeaccessoires, duurzame kleding voor je kind maar ook voor jezelf, sieraden, tassen, boeken, bio verzorgingsproducten, een mooi assortiment aan originele wenskaarten en nog veel meer.
Naast 100% eerlijk zijn de producten en verpakking er van ook zo biologisch, ecologisch en duurzaam mogelijk.

Voorin de winkel zit het FUS Café, waar je even lekker neer kunt strijken voor een kop Peeze fairtrade koffie of thee met een stuk huisgebakken taart. Achterin de winkel bevinden zich de workshop tafels, waar het hele jaar door, allerhande workshops worden gegeven en het atelier van Marjo Vingerhoed waar je terecht kunt voor verstelwerk, naailessen en prachtige Dutch design kinderkleding.

Moederschap

FairtradeUpgrade is een initiatief van Danielle Petit, die jarenlang werkzaam was voor grote commerciële bedrijven als Disneyland Resort Parijs en nu een jaar na het openen van haar webshop www.fairtradeupgrade.shop, ook haar eigen offline winkel is gestart. Danielle is moeder van een 8-jarige dochter en vertelt dat haar moederschap een belangrijke rol heeft gespeeld bij de start van haar bedrijf: “Toen ik moeder werd, veranderde er opeens heel veel in mijn kijk op het leven. Hoewel ik helemaal niet zweverig ben, vond ik het ineens heel belangrijk om mijn dochter het goede voorbeeld te geven. En dan vooral door te laten zien hoe je anderen kunt helpen, als je het zelf goed hebt. Zo ontstond het idee van FairtradeUpgrade.”

Sociaal maatschappelijk ondernemen

Voor Danielle is eerlijke handel enorm belangrijk: “Ik ben zelf gek op mooie dingen en alles wat glimt. Maar ik heb wel ontdekt dat het nóg mooier is en nóg sterker glimt als ik weet dat het eerlijke producten zijn. Het scheelt enorm als je zeker weet dat er geen kinderarbeid, leefgebied van de gorilla’s of kilo’s afval aan te pas zijn gekomen bij het maken van het mooie artikel dat je net hebt gekocht. Ik vind dat elke onderneming ervoor zou moet zorgen dat de klant zorgeloos kan kopen, zonder zich af te hoeven vragen waar het product vandaan komt of hoe het gemaakt is. Tevens vind ik dat wij terug moeten geven aan onze omgeving. Hiervoor zijn het FUS café en de workshop tafels in de winkel. Waar tegen een leuke prijs even lekker een kop koffie of thee buiten de deur gedronken kan worden of waar gezellig gehaakt en gebreid word met elkaar.

Shop in Shop

FairtradeUpgrade is een zogenaamde Shop in Shop, waar aan duurzame ondernemers een plek word geboden voor hun mooie producten. Verkoop er van word gedaan door het winkelpersoneel van FairtradeUpgrade. Het is een prachtige springplank naar een eigen winkel voor veel zzp’ers, waarvoor de kosten van een hele winkel nog niet haalbaar zijn in de start periode. Of voor de ondernemer die het fijn vind om naast hun webshop ook een fysieke plek voor hun producten te hebben, waar klanten de producten kunnen zien.

Meer berichten