Naast haar baan op de dagopvang, het in huis hebben van twee pleegkinderen en de verzorging van haar paard, is Laurina al jaren vrijwilligster bij Europa Kinderhulp voor vakantie-opvang. Foto: Conny den Heijer
Naast haar baan op de dagopvang, het in huis hebben van twee pleegkinderen en de verzorging van haar paard, is Laurina al jaren vrijwilligster bij Europa Kinderhulp voor vakantie-opvang. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Europa Kinderhulp is op zoek naar vakantie ouders

Europa Kinderhulp verleent bijstand aan kinderen die in of onder moeilijke omstandigheden leven, ongeacht hun nationaliteit, ras en levensbeschouwing. Al bijna 60 jaar hebben zij als doel het verzorgen van een onvergetelijke vakantie van zo'n twee weken aan kwetsbare kinderen uit heel Europa.

Oudelande - Laurina Roodhart is bijna 20 jaar een van de vakantie ouders van Europa Kinderhulp. Met veel plezier had zij eerst twee en nu één kind in huis die ze een onvergetelijke vakantie bezorgt.

Het zijn vaak stadskinderen uit Duitsland die in haar gezin de vakantie doorbrengen. Kinderen die het thuis wat minder hebben, niet veilig op straat buiten kunnen spelen en die niet weten dat schapen en koeien hier gewoon buiten lopen. "We hoeven niet naar pretparken, er is hier genoeg te beleven in de buurt," zegt Laurina "Wij hebben zelf vogels, een konijn, honden, katten en een paard. Die moeten gevoerd, uitgelaten en bereden worden dus lekker buiten. Ook het samen aan tafel eten, het voorlezen voor het naar bed gaan, allemaal kleine dingen. Aandacht, liefde, een lekker kleurtje en een paar weken gezonde voeding."

Voor Laurina is het vanzelfsprekend, haar ouders waren al vakantie ouders sinds de oprichting van Europa Kinderhulp. "Tegenwoordig geeft Kinderhulp de keuze voor de verblijftijd van de kinderen. Het kan voor anderhalve week of twee en een halve week. Dat is vanwege werkende ouders. Ik werk zelf op een kinderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Daarbij hebben we twee pleegkinderen in huis. Alles bij elkaar valt het allemaal redelijk goed te combineren. Het gaat ons er om dat we de vakantiekinderen een paar fijne dagen kunnen geven. Van een van de eerste meisjes die bij ons kwam hoorden we na jaren dat ze er nog altijd met plezier aan terug dacht. Daar doe je het voor.", Het aantal kinderen dat niet in staat is om op vakantie te gaan neemt toe, het aantal vakantie ouders is afgenomen de laatste jaren. Europa Kinderhulp is dus op zoek naar meer vakantie ouders.

Meer berichten