In de raadszaal van het Stadskantoor Goes werden de elf aanwezige toegankelijkheidsambassadeurs bij hun aanstelling in de bloemetjes gezet. FOTO: LEON JANSSENS
In de raadszaal van het Stadskantoor Goes werden de elf aanwezige toegankelijkheidsambassadeurs bij hun aanstelling in de bloemetjes gezet. FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

Samen maken we Goes toegankelijker

Vorige week stelde wethouder toegankelijkheid, André van der Reest, dertien toegankelijkheidsambassadeurs aan. Goese inwoners met een beperking, die samen met de gemeente Goes de toegankelijkheid willen verbeteren. Hierbij gaat het niet alleen om de fysieke toegankelijkheid, zoals het weghalen van een drempel voor iemand in een rolstoel maar ook om de sociale toegankelijkheid. Hoe wordt in de gemeente omgegaan met mensen met een beperking. De ambassadeurs houden in de gaten wat al goed gaat en wat nog beter kan.

GOES - "Als je een beperking hebt wordt er een beroep op je zelfredzaamheid gedaan. Het is fijn wanneer je in ons mooie Goes overal aan mee kan doen. De gemeente Goes is van goede wil en probeert zo goed mogelijk alles op orde te krijgen. Wie kan dat beter weten dan jullie, wat er is, hoe het is, wat te doen. De toegankelijkheid verbeteren, parkeerplaatsen, websites, kan iedereen sporten die dat wil? Zelfredzaamheid, naar elkaar omzien", zei wethouder Van der Reest in zijn welkomstwoord. Kan een kind met een beperking wel sporten? Zijn de gebouwen toegankelijk voor scootmobiels? Of is de website goed leesbaar. Met dit soort vragen gaan de ambassadeurs aan de slag.

Trottoirs

Bas Aertssen zit sinds 2015 aan de rolstoel vast en was voorheen 100% mobiel. "Wegens een spierziekte zit ik nu in een rolstoel. Als ambassadeur wil ik mij voor iedereen beschikbaar stellen. Ik vind dit een goede zet van Goes. Zeker wel. Bij 'Ga rolstoelvriendelijk' zet ik heel veel vraagtekens bij. Trottoirs, toiletten in de binnenstad, dat kan veel beter. Bij de horeca kan je bijna nergens naar binnen. Toiletten zijn veelal boven of in de benedenverdieping. Lastig voor rolstoelen en rollators." Ilze Abramsen kan dat beamen. "Het is tijd dat er wat gebeurt. Ik ben al druk bezig met de Stichting Just Go4all voor betere toegankelijkheid in Goes en in Nederland." De dertien toegankelijkheidsambassadeurs zijn: Matthijs Mol, rolstoel, Ria Hagemans, scootmobiel, Ilze Abramsen, rolstoel, Bas Aertssen, rolstoel, Linda Hulstein, Module, aangepast Sporten, rolstoel, Mark Aalders Module Aangepast Sporten, rolstoel, Mirjam Braspenning, LVB, Martin Slingenberg, polyneuropathie, Esther van den Boomgaard, LVB, Robin de Groot, rolstoel en LVB, Dorine Kole, rolstoel, Wijnand Zwemer, rolstoel en Carlo Colpaert, slechtziend.

Informatie: Iris Vroegop, projectleider toegankelijkheid, email i.vroegop@goes.nl en 0113-249648 . www.goes.nl/toegankelijkheid

Meer berichten