Het was de gezamenlijk hobby van Janneke en haar man: poppenhuizen maken, compleet ingericht. Foto: Conny den Heijer
Het was de gezamenlijk hobby van Janneke en haar man: poppenhuizen maken, compleet ingericht. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Diep adem halen en doorgaan

Conny den Heijer

Voor altijd verbonden

Bij toeval lopen we elkaar tegen het lijf en raken in gesprek over dunne katoen om mee te haken. Dat kan Janneke me wel vertellen: ze haakt al jaren poppenkleertjes voor de ieniemienie poppetjes in haar poppenhuizen. Dat wil ik zien...

West-Souburg - Vroeger als kind was Janneke Hoorweg (75) al weg van poppenhuizen. In die tijd kwam het er niet van. Jaren later kocht haar man hun eerste exemplaar, een opknappertje. Nu staan er inmiddels vijf, al moet ze de laatste zelf afmaken.

Janneke's man knutselde graag. Hij maakte niet alleen poppenhuizen maar ook een boerderij op schaal. Toen hij in 2016 overleed stond er nog een onafgemaakt poppenhuis waar hij alles voor had klaargelegd. "Na het verlies van mijn man heb ik onze hobby een poosje stilgelegd. Maar steeds als ik op zolder kwam en er langs liep, voelde ik wel dat ik verder moest. Niet alleen zonder mijn man maar ook aan het laatste poppenhuis waar we samen zoveel aan gewerkt hebben. En nu ik weer begonnen ben, voel ik me extra verbonden met hem."

Wat moet je daar geduld voor hebben: alles is gemaakt op een schaal van 1:12. Ook de accessoires, zoals het sateetje op de barbecue van fimo klei. De kop en schoteltjes zijn gekocht, de kleedjes op de tafeltjes weer zelf gehaakt. "Er zit uren werk in maar het is zo leuk en ontspannend om te doen." zegt Janneke, "Je ziet een heel huis met inwoners onder je vingers ontstaan. En je kunt het maken zoals je zelf wilt."

Ze maakt er allemaal tijd voor, naast het mantelzorgen voor haar familie, oppassen op haar kleinkinderen en haar vrijwilligerswerk in de tweedehandswinkel van de Reformatorische Stichting Woord en Daad in Oostkapelle. Ook helpt ze mee in de bibliotheek van de Marnixkerk. "Vroeger ben ik bibliothecaresse geweest en nu maak ik selecties van de boeken voor onze bibliotheek, dus ik lees ook veel. Ik maak graag sudoku's, legpuzzels, woordpuzzels en ik hou de tuin bij. Ik ben opgeruimd van karakter, flexibel en lach veel. Er is nog zoveel moois om mij heen"

Meer berichten