Foto:

Aanleg Terwellegang is een mega-karwei

Afgelopen weekend was het terrein bij de Van Hertumweg het middelpunt van enorme bouwactiviteiten. Grote kranen om de spoorrails en vele tonnen zware betonplaten te heffen, domineerden de skyline van Goes. Het publiek kon meekijken vanaf een speciaal opgezette tribune.

GOES - "Het is spannend en vereiste ongelofelijke precisie. Alles wat je nu niet kunt doen moet je in een volgend treinenvrij weekend gebeuren", zegt Victor de Vries, projectmanager van de gemeente Goes. De bouw van de nieuwe onderdoorgang Terwellegang in Goes is een mega-klus. Er werd volgens een strak schema 76 uur dag en nacht aan gewerkt door ruim driehonderd werkkrachten. Drie dagen was er geen treinverkeer mogelijk van en naar Goes omdat ter hoogte van de nieuwe onderdoorgang, de Terwellegang, de spoorrails weggehaald werd. Dit was nodig om de laatste damwanden en funderingspalen aan te kunnen brengen. Daarna konden de sporen worden teruggeplaatst. Aannemer Gebroeders De Koning uit Papendrecht moet alle voorbereidingen voor het volgende werkweekend, in april, nemen. Projectleider Reinier Bakker van Gebroeders De Koning: "Het is welhaast een militaire operatie, zo secuur. Twee gigantische Mammoet-trucks rijden dan de twee spoordekken van 1000 en 1200 ton op hun plek. Deze twee spoordekken worden elders op het terrein gebouwd omdat ze te groot en te zwaar zijn om over de weg te worden vervoerd. " Een treinenvrij weekend moet twee, drie jaar van te voren aangevraagd worden. Stan Sontrop, bouwmanager ProRail: "Dat moet bij een dergelijk groot karwei. Het is een prachtig project, een bijzonder karwei omdat het midden in de stad is. Vaak zijn onze werkzaamheden buiten de bebouwde kom. Vanwege de locatie wil de gemeente Goes dat we rekening houden met de directe omgeving. Ook daar hebben wij voor gezorgd."

Erwtensoep

Het werkschema liep goed alleen kostte het vrijdag wat meer tijd om de stalen palen op hun plek te krijgen. Victor de Vries: "Er is hard gewerkt om deze achterstand in te lopen. In het tijdsschema is er wat ruimte om eventuele tegenslagen op te vangen." Tijdens de storm van zondag waren de windgevoelige werkzaamheden op tijd klaar. Het ongemak bleef beperkt tot een gedeelte van de publieke tribune dat loswaaide. Belangstellenden werden daar vrijdag verrast op erwtensoep met worst. "Goed initiatief van Goes", zegt een bezoekster.

 

Meer berichten