Auteur en oud-journalist Paul de Schipper weet met zijn nieuwe boek 'Verslaggever van 't Nieuwe Zeeuwtje' te boeien. FOTO: KEES SLAGER
Auteur en oud-journalist Paul de Schipper weet met zijn nieuwe boek 'Verslaggever van 't Nieuwe Zeeuwtje' te boeien. FOTO: KEES SLAGER (Foto: Kees Slager)

Kijkje in leven van een gewone journalist

'Anno 1926: Nic J. Karhof, een journalist op de fiets in de Zeeuwse polders. Geen mobieltje, geen pc, geen Twitter, geen Facebook, alleen een vulpen'.

GOES - Dit is het beeld van een eenzame man die door weer en wind door de Zeeuwse polders ploegt om de verhalen voor de krant binnen te halen, zoals het wordt weergegeven door auteur en oud-journalist Paul de Schipper in zijn nieuwe boek 'Verslaggever van 't Nieuwe Zeeuwtje'. Het is een fascinerend boek geworden, vooral omdat het verhaalt over een tijd waar ieder dorp nog zijn eigen burgemeester heeft, een tijd dat voetbaluitslagen telefonisch worden doorgegeven en de notities bij een interview nauwkeurig met een vulpen worden genoteerd. 'Verslaggever van 't Nieuwe Zeeuwtje' geeft een tijdsbeeld van hoe Zeeland was in vervlogen dagen, maar het geeft ook een beeld van hoe een doodgewone journalist zijn werk met beperkte middelen zo goed mogelijk probeert te doen. Kranten die al lang ter ziele zijn komen weer even tot leven, met een hoofdrol voor dagblad De Stem dat op een bedenkelijke wijze aan zijn naam is gekomen, ook te lezen in 'Verslaggever van 't Nieuwe Zeeuwtje'.

Journalistiek

"Verslaggever van 't Nieuwe Zeeuwtje is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het Zeeland zoals het vroeger was in het algemeen en in hoe een serieuze journalist zoals Niek Karhof zijn werk doet in het bijzonder. Mensen hebben een bepaald beeld van journalistiek, aan de hand van Niek Karhof wil ik laten zien hoe het er in de praktijk aan toe ging", zegt De Schipper. In het boek schrijft hij onder andere over hoe Goes in de Tweede Wereldoorlog functioneerde en hoe Niek Karhof overal tussendoor fietste en zijn handen ondanks grote druk schoon wist te houden.

Missie

De Schipper kwam het verhaal van Niek Karhof op het spoor in Afrika, waar hij de zoon ontmoette, rustend missionaris Eddie Karhof. De ontmoeting wordt geschetst alsook een beeld van de journalist die De Schipper zelf was.

Meer berichten