Foto:

Sandra wil kleine porties in elke stad

Rachel van Westen

Vrouw in de Media Award

Vorige week ontving Sandra de Blaeij uit Kapelle de Vrouw in de Media Award voor Zeeland. Maar liefst 47 procent van de stemmers gaven hun stem aan Sandra, medeoprichter van het platform KleinePorties

Kapelle - Zo'n prijs in ontvangst mogen nemen is sowieso een hele eer, maar dit geval is extra bijzonder. Het platform van Sandra de Blaeij bestaat namelijk nog maar enkele maanden. In augustus lanceerde Sandra KleinePorties op Facebook en binnen een week had ze al duizend fans. Nog eens een week later had dit aantal zich al verdubbeld en in september werd de bijbehorende website in het leven geroepen.

Kindermenu

Het idee van Sandra wordt massaal omarmt. Maar wat doet Sandra eigenlijk? "Het begon ermee dat ik er na mijn maagverkleining vaak tegenaan liep dat het niet gemakkelijk was om kleine porties te vinden als ik uit eten ging. Er werd vaak gezegd dat ik iets kon kiezen uit de voorgerechten of zelfs uit de kindermenu's. Dit verbaasde me, want ik ben toch niet de enige die hier tegenaan loopt?"

Vier miljoen

Sandra dook in dit onderwerp en kwam erachter dat er twee miljoen buikpatiënten zijn en dat er per jaar 11.000 mensen een maagverkleining krijgen. Dan zijn er ook nog eens 3,2 miljoen ouderen die graag kleine porties krijgen omdat hun lichaam niet meer vraagt. Tot haar verbazing kwam ze al snel op een groep van vier miljoen mensen. En dan heb je ook nog een groep kinderen die eigenlijk geen kindermenu meer wil, maar voor wie een grote portie ook nog teveel is. Of gewoon gezonde mensen die nu eenmaal niet zulke grote eters zijn. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Mogelijkheden

Waar een ander in dezelfde situatie misschien de handdoek in de ring zou gooien en maar zou proberen te accepteren dat gezellig uit eten gaan niet meer aan de orde is, zag Sandra mogelijkheden. "Wat nou als er iets zou zijn waar je kan zoeken naar restaurants waar ze wel kleine porties aanbieden?", vroeg ze zichzelf af. Zo kwam het balletje aan het rollen.

Sociale media

Via de sociale media verzamelde ze tips van andere 'kleine eters' over restaurants die wel kleine porties aanbieden. Ze probeerde de zichtbaarheid in de media te vergroten, benaderde restaurants en schreef persberichten. Alle haar vrije uurtjes werden besteedt aan KleinePorties. En met succes, niet alleen het platform groeide, het leverde haar ook deze mooi award op.

Flinke boost

Wordt het nu tijd om uit te rusten en te genieten van het succes van Kleine Porties? "Nee, ik ga nu zeker niet achterover leunen", reageert Sandra. "Ik ben er heel blij dat ik deze award heb gewonnen. Het bracht me juist een flinke boost. De stemmers konden een motivatie achterlaten en nadat ik die had gelezen wist ik zeker dat ik moet doorgaan. Mijn doel is nog niet bereikt. Ik wil eigenlijk in iedere stad minimaal één restaurant kunnen vinden waar je lekker kan genieten van een klein voor-, hoofd- en nagerechtje. Zodat mensen die niet zo veel kunnen eten, toch lekker kunnen genieten van een avondje in een restaurant.

Meer berichten