Jim-Anderson tijdens een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp in de zomer van 2018. FOTO: BEVRIJDINGSMUSEUM ZEELAND
Jim-Anderson tijdens een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp in de zomer van 2018. FOTO: BEVRIJDINGSMUSEUM ZEELAND (Foto: bevrijdingsmuseum Zeeland)

Amber beach-Veteraan Jim Anderson is overleden

Eén van de laatste nog in leven zijnde veteranen van de 52ste (Lowland) Divisie, Jim Anderson, is zondag 3 februari overleden. In WOII landde Jim bij Baarland op Amber Beach.

NIEUWDORP - Jim Anderson zag het levenslicht op 29 juni 1923 in het Schotse Darvel. Als jonge soldaat maakte hij deel uit van de troepen die op 26 oktober 1944 met amfibievoertuigen landden op de Zeedijk in Baarland. Het was het startschot van de bevrijding van Zuid-Beveland. De Slag om de Schelde, waarvan de landing op Amber Beach in Baarland onderdeel was, is na de invasie in Normandië één van de heftigste slagen aan het westelijk front.
Jim kwam geregeld terug naar Zeeland. Zo keek hij nog graag terug op zijn kennismaking met Prinses Margriet tijdens de opening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in 2009. Bij zijn bezoek in 2016 kreeg hij tijdens de jaarlijkse herdenking in Baarland de erepenning van de gemeente Borsele. Afgelopen zomer opende hij de Highland Games by the Sea en bezocht hij het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Tijdens dit bezoek sprak hij nog de hoop uit om in 2019 terug te kunnen keren voor de herdenking van 75 jaar Slag om de Schelde en de heropening van het museum. Helaas mag dit niet zo zijn. Jim Anderson werd 95 jaar.

Meer berichten