Foto: PR

Zeeuwse voetbalattributen in Hitchin

In de eerste twintig jaar na de tweede wereldoorlog kwamen er regelmatig Engelse voetbalclubs op bezoek in Zeeland. Bekend is de jaarlijkse ontmoeting tussen VC Vlissingen en Bromley FC, om en om in Engeland en Zeeland. De meeste clubs kwamen maar één of twee keer langs, maar één club speelde mimimaal zeven keer tegen een Zeeuwse club, waarschijnlijk zelfs nog vaker. En altijd werden er souvenirs als vaantjes, bekers, vlaggetjes enz. uitgewisseld. Vandaar dat de club Hitchin Town beschikt over memorabilia van diverse Zeeuwse voetbalclubs, waarvan het meeste is te bezichtigen in een plaatselijk museum.

Eventuele Brexit breekt Zeeuws-Britse banden niet

Tussen 1947 en 1963 maakte de Engelse amateurclub Hitchin Town tijdens de Paas-of Pinksterdagen regelmatig de oversteek naar België of Nederland en bijna altijd werd er dan wel een wedstrijd in Zeeland gespeeld.

Hitchin Town speelde tegen VC Vlissingen, RCS, De Zeeuwen, Middelburg, WHS, maar ook net over de provinciegrens tegen METO uit Hoogerheide. Zelfs in Groede werd er gespeeld. De openingswedstrijd van het nieuwe sportpark aldaar in 1959 ging tussen Vlissingen en Hitchin Town. De wedstrijd eindigde in 1-1 en Hitchin kreeg van de burgemeester van de toen nog zelfstandige gemeente Groede een beker met inscriptie.
Het begon allemaal in 1946 toen Bromley na de inundatie van Walcheren Vlissingen aanbood tot het spelen van een benefietwedstrijd. Een jaar later bracht Vlissingen een tegenbezoek aan Engeland en combineerde dat met een tweede wedstrijd, en wel tegen Hitchin Town.

Bezoek

De contacten waren gelegd en de banden tussen de clubs bleven, want Vlissingen en Bromley zouden circa 20 jaar jaarlijks om en om tegen elkaar spelen, maar ook Hitchin kwam nog enkele malen op bezoek, zoals in 1959 en 1962. In de twee laatstgenoemde jaren speelde Hitchin ook tegen RCS in Oost-Souburg, maar ook speelden ze tegen De Zeeuwen en Middelburg (beiden in 1948), tegen WHS in 1960 en METO een jaar later.

Pleisterplaats

Waarschijnlijk is er geen andere Engelse club die tegen meer verschillende Zeeuwse clubs speelde als Hitchin Town. In die jaren was Zeeland een populaire pleisterplaats voor Engelse clubs, want niet alleen Bromley en Hitchin Town, maar ook Folkestone, Dulwich Hamlet, Hendon, Scarborough, Dagenham, Wingate, Micham, Wolverton Town kwamen op bezoek in Zeeland. Volgers van het Engelse nonleague-voetbal zeggen deze namen genoeg, want al deze clubs bestaan nog, in die zin dat ze voortleven middels fusies, of zijn heropgericht.

Southern league

Zo ook Hitchin, Town dat in 1865 werd opgericht en in 1928 werd heropgericht. De club bestaat nog steeds en speelt tegenwoordig in de Southern League, op het zevende niveau van Engeland als non-leagueclub (semi-profs) Van de wedstrijden die bekend zijn in de archieven verloor Hitchin er geen enkele van een Zeeuwse tegenstander. Na 1966 zijn er niet of nauwelijks meer Engelse clubs op bezoek gekomen in Zeeland. Waarom is niet bekend.

Voetbalcollectie

Het onderkomen van Hitchin Town is te klein om alle attributen te herbergen en dus bood een nabijgelegen museum uitkomst. Het North Herts Museum heeft traditioneel ook een voetbalcollectie. In de loop der jaren zijn er veel vaantjes, vlaggetjes en andere souvenirs overgebracht naar het museum, maar van lang niet alles is duidelijk wat het is, waar het vandaan afkomstig is en wat het verhaal erachter is. Men wist van de Europese trips, maar dat was ook zo ongeveer alles. De huidige generatie bij Hitchin koestert het verleden en heeft zodoende op de website van het museum ook alle inmiddels in kaart gebrachte artikelen geplaatst. Vaantjes van VC Vlissingen, een beker van de gemeente Groede en er volgt nog veel meer, maar dat moet nog verder worden uitgezocht. Ook hoort er nog een muurtegel van RCS te zijn. En de club heeft zelf nog een wedstrijdaffiche van WHS in huis.

Alle in kaart gebrachte Zeeuwse artikelen zijn op de website van het museum geplaatst. https://ehive.com/objects?accountId=4308&query=vlissingen is het adres.

Vasteland

Ook is er nog een andere website waarop alle uitslagen van officiële wedstrijden van Hitchin Town worden bijgehouden. Daarop ontbreken nu nog de uitslagen van de wedstrijden op het Europese vasteland. Maar Hitchin Town clubarchivaris en webmaster Stewart Curtis heeft mij toevertrouwd dat die er binnenkort ook op komen te staan, zodat we binnenkort allemaal de namen van VC Vlissingen, RCS, De Zeeuwen, MV&AV Middelburg, WHS tegenkomen op de website.

Beste tour

Clubsecreraris Vic. Wayling noemde in het clubblad van VC Vlissingen in 1959 de Pinkstertrip "waarschijnlijk wel de beste tour die we ooit hebben gemaakt" en zei te hopen dat de clubs elkaar in de toekomst nog eens zouden ontmoeten, en zo niet, dan was het in elk geval een mooie herinnering. Er zou dus nog een ontmoeting plaatsvinden, maar daarna restte alleen nog de herinnering, die inmiddels al bijna 60 jaar voortduurt.

Goedkoop

Met de Brexit in het verschiet en de lage stand van de pond is een bezoekje aan Hitchin extra goedkoop. Je kunt op één dag een bezoek aan de voetbalclub en het museum combineren. Voor wie een bezoek aan de club wil brengen, Hitchin ligt op een kleine 50 kilometer van Cambridge. Het museum wordt momenteel verbouwt, en is beperkt open, waardoor de Zeeuwse collectie niet permanent ten toon wordt gesteld. Wie het museum wil bezoeken kan het beste eerst even op de website kijken of een afspraak maken.

Op de website van de club kun je meer vinden over de geschiedenis van Hitchin Town. https://hitchintownfc.club/

Meer berichten