Foto: M. van Dijke

Over het beddengoed van Tante Zoet

Zeeuwse cultuur

Oud Zeeuws breiwerk nu vastgelegd

Meer dan twee eeuwen Zeeuws breiwerk samengevat in een prachtige woondeken; dat is ´Het Beddengoed van Tante Zoet´. ´Het Beddengoed´ bevat dertig gebreide blokken met ajourmotieven afkomstig van avonddoekjes, haakmutsjes (gebreid!), kousen, slaapmutsen en labedissen uit de Zeeuwse streekdrachten.

Op zaterdag 9 februari om 14 uur geven Anja Geldof en Stefanie Huibregtse een presentatie in Museum Arnemuiden over dit onderwerp. Tevens kan er van 11 tot 16 uur gebreid worden in de Wolwinkel aan de Markt.

Visserstruien

De bedenksters van 'Tante Zoet' en de nieuwe woondeken zijn oude bekenden in de Zeeuwse handwerkwereld. Anja Geldof (Tholen) en Stefanie Huibregtse (Middelburg) beschreven eerder hun zoektocht naar Zeeuwse visserstruien in hun boek 'Truien bij de Vleet'. Nu er weinig tot geen nieuwe visserstruien meer gevonden worden hebben zij hun focus verlegd naar het brei- en haakwerk in de streekdrachten.

Net als bij de visserstruien zijn ook de gebreide en gehaakte kledingstukken uit de verschillende Zeeuwse streekdrachten nooit eerder beschreven. Als eerbetoon aan alle Zeeuwse vrouwen die dit prachtige breiwerk maakten of droegen heeft elk blok van de woondeken de naam van de draagster of maakster gekregen. Dit maakt deze deken niet alleen uniek qua breiwerk, maar ook qua verhalen. Deze verhalen komen met regelmaat voorbij op het blog 'Het GeriefGoed van Tante Zoet'.

Patronen

Naast het uitgeven van het patroon van de woondeken ontwikkelen beide vrouwen tevens complete patronen van avonddoekjes plús modernere varianten hiervan. Stefanie Huibregtse: "Tegenwoordig worden de avonddoekjes van moeders of grootmoeders niet meer gedragen, het 'past niet zo' op hedendaagse kleding. Met het verdwijnen van vrouwen in dracht verliezen deze doekjes hun waarde. Wij maken daarom niet alleen patronen van de authentieke doekjes, maar ontwikkelen ook moderne varianten. Door avonddoekjes met moderne en kleurrijke garens te maken ontstaan prachtige royale omslagdoeken die zeer gewilde accessoires blijken te zijn."

Tijdens het uitpluizen en vastleggen van de doekjes lopen Huibregtse en Geldof met regelmaat tegen onverwachte en bijzondere 'constructies' aan. De ontdekking dat veel handwerksters van weleer ook maar wat aanrommelden levert regelmatig hoofdbrekens en gepuzzel op bij het maken van kloppende patronen.

Op zaterdag 9 februari kunnen breisters van Het Beddengoed vanaf 11 uur in Arnemuiden. samen handwerken in de wolwinkel van Jeanet Jaffari op de Markt. Om 14 uur geven Geldof en Huibregtse een presentatie in Museum Arnemuiden. Kaartjes voor de presentatie kosten 3,50 euro en zijn, net als alle patronen, te koop via de webshop van Stichting Zeeuwse Visserstruien.

Meer berichten