Namens de stichting bezocht Theo van Teijlingen een school in Soroti, Oeganda.
Namens de stichting bezocht Theo van Teijlingen een school in Soroti, Oeganda. (Foto: )

De Figurant viert 20-jarig bestaan

Redactie

Benefietconcert in de Mythe

Stichting De Figurant uit Goes bestaat twintig jaar en viert dat met een benefietconcert op 17 mei in Theater De Mytrhe. Gospelkoor Nova Melodica, kleinkunstenaar Bert Kreef en diverse singer-songwriters zorgen voor de invulling.

Goes - Maart 1999 stapten drie vrienden - Cor de Rijke, Gerrit Dieleman en Theo Teijlingen - naar een Goese notaris met de vraag voor medewerking bij het oprichten van een stichting. Het begin van De Figurant. Aanleiding voor de oprichting was de uitgave van de eerste cd, Morgenland.

"We besloten alles wat zou binnenkomen met de verkoop van die CD, weg te geven aan goede doelen", vertelt troubadour Theo van Teijlingen, in het dagelijks leven docent aan het CIOS in Goes. "De notaris zat ons glimlachend aan te kijken, hij vond dat wel wat, drie van die gasten met een ideaal. We kregen prompt korting."
Nu, bijna twintig jaar later, hadden de drie vrienden niet kunnen dromen dat de stichting zo'n impact zou hebben. Theo van Teijlingen is als troubadour het gezicht van De Figurant. In twintig jaar zijn er minstens 800 voorstellingen geweest: van een huiskamerconcert tot een kerkdienst, van benefietconcert tot medewerking aan een symposium.
Morgenland, de eerste CD, is inmiddels ruim drieduizend keer verkocht. Theo: "Ik weet nog dat bij het mixen iemand zei: in eigen beheer een CD uitgeven? Als je er 300 slijt mag je meer dan tevreden zijn. Na die ene CD zijn er nog vier anderen gevolgd, maar ook een aantal boekjes met teksten en verhalen."
Veel van het binnengekomen geld is bestemd voor het grootste doel wat stichting de Figurant steunt. Dat is het werk van Amecet, een kinderopvangwerk in Oeganda. Hier is Els van Teijlingen, zus van Theo, samen met een staf van medewerkers meer dan 18 jaar bezig met de opvang van kinderen, veelal besmet met het HIV-virus.

"We hebben in 2011 een hele polikliniek kunnen schenken aan het plaatselijke ziekenhuis, waar nu nog steeds heel goed werk in gedaan wordt. Na ons laatste bezoek in 2017 zijn ze nu bezig met een stukje eigen inkomstenwerving wat veeteelt en landbouw. Maar de hulp voor kwetsbare kinderen blijft nummer één en dat is nog steeds hard nodig".

Het twintigjarig bestaan wordt 17 mei gevierd in Theater De Mythe in Goes. Theo: "Het programma is rond: Gospelkoor Nova Melodica, cabaret en kleinkunst van Bert Kreeft, singersongwriters, mijn zus Els is er met haar kinderen, dus Oeganda komt ook aan bod. Ik ga zelf een speciaal programma spelen met beelden en geluid, wat aansluit bij mijn liedjes. We vragen slechts 10 euro voor een kaartje, zodat iedereen aanwezig kan zijn en alles wat overblijft en binnenkomt die avond gaat naar een verjaardagscadeau voor het Amecetwerk in Oeganda. Zij mogen delen in onze feestvreugde!"

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Mythe in Goes.

Voor meer info kijk ook op www.defigurant.nl

Meer berichten