Foto:

Musicalvrienden spelen Ciske de Rat

Timo van de Kasteele

Kapellenaar Tim Klumpers

Niet een, maar twee jongens vertolken de rol van Ciske de Rat in de gelijknamige musical die 15 maart in theater de Mythe in Goes in première gaat. Tim Klumpers (10) uit Kapelle en Cas de Bruin (10) uit Rotterdam wisselen tijdens de vijfdaagse productie van rol.

GOES – 'Het is echt een geweldige musical', zegt Tim. Het ventje straalt helemaal als hij het over de musical Ciske de Rat heeft. Het is woensdagavond in het Ostrea Lyceum in Goes. De avond dat Muziektheater Zeeland repeteert. Tim kan niet wachten tot het zover is. Nog een dikke maand en dan staat hij op het podium van de Mythe in Goes.

Hij heeft een dubbelrol. Net als Cas. Samen spelen de twee theatervrienden Ciske. Om en om vertolken ze de hoofdrol. "Vijf avonden en twee matinees zijn anders wel heel zwaar", zegt Tim. "De volgende dag moeten we gewoon naar school. De avonden waarop ik de hoofdrol niet speel, zit ik in het ensemble." Hetzelfde geldt voor Cas, die uit Rotterdam komt. Zijn moeder brengt hem wekelijks naar de repetitie in Goes.

Tijdens de repetities speelt Tim even Dorus, het vriendje van Ciske. "Dorus zit in een rolstoel, omdat hij een ziekte heeft", vertelt Tim. "Hij gaat dood in de musical, maar hij doet ook lieve dingen. Zo geeft hij een boek aan Ciske en vraagt hij of Ciske naast hem mag komen zitten in de klas."

Tim zet moeiteloos een Amsterdams accent op, als hij Ciske speelt. "Dan moet je praten met een dikke L."

Van zenuwen hebben beide jongens geen last. Wel van gezonde spanning. "Het is gewoon zo'n leuke musical", zegt Cas. "We halen kattenkwaad uit. Er gaan mensen dood. Het zit echt vol emoties en het is nog spannend ook. Je moet echt blijven kijken wil je weten waar de musical naar toe gaat."

In de musical zie je niet alleen de jonge Ciske. Ook als volwassen man komt hij terug op de vloer.

In totaal spelen in de productie vijftien kinderen mee. Het merendeel komt uit Zeeland. Het zijn jongens en meisjes in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar, die stuk voor stuk auditie hebben gedaan voor een rol, vertelt regisseur Hugo Segers. De groep komt wekelijks samen in het Ostrea Lyceum aan de Fruitlaan, het vaste repetitieadres.

"De teksten kan ik bijna dromen", zegt Tim. "Binnenkort plakken we alle scenes aan elkaar." Zijn favoriete scene is die in het café en dat de moeder van Ciske dood gaat. Cas speelt het liefst de scene in het klaslokaal. "Daar gebeurt iets vreselijks, ik vertel nog niet wat, daarvoor moet je maar komen kijken."

Gelijktijdig met de repetities wordt met man en macht aan de decors en kleding gewerkt. "We maken echt alles zelf", zegt Paula Drost. "Zonder de inzet van vrijwilligers kunnen we dit jaarlijks niet neerzetten." Wie benieuwd is naar musical Ciske de Rat kan kaarten bestellen via www.zeelandtheaters.nl.

De voorstellingen zijn op 15, 16 (matinee en avond), 17, 23 (matinee en avond) en 30 maart.

Meer berichten