Foto: PR

Tieners vol enthousiasme voor Ghana

John de Kok

Vrije tijd opofferen om te helpen

Groentesoep of hamburgers maken om te verkopen. Dan weer een volle kerk toespreken of een sponsorloop organiseren. De jonge Faye en Naomi hebben veel over voor hun broertjes in Ghana.

SCHORE - Faye Wagenaar uit Schore is nog maar 13, Naomi Dekker uit Ovezande is net 16. Leeftijden waarbij je verwacht dat de smartphone en vriendinnen centraal staan. Benieuwd of de verhalen waar zijn dat deze tieners ook een groot deel van hun vrije tijd besteden aan het bedenken, organiseren en uitvoeren van plannen om het voor kinderen in Ghana mogelijk te maken een voortgezette opleiding te genieten bel ik in Schore aan. Wanneer Faye de deur opendoet heet ze me welkom en wordt me gelijk drinken aangeboden, dat gebeurt vaker, maar 'of iets te eten?' Dat was nieuw.

Chocolade en soep

"Dit weekend hebben we genoeg. Jennifer en Danzumah kunnen drie jaar naar school". Naomi is duidelijk in haar nopjes dat ze samen met Faye het geld bij elkaar heeft gesprokkeld. Vol enthousiasme vertellen Faye en Naomi hun verhaal. Ze begonnen met het laten maken van chocoladerepen door Chocolate Lovers in Middelburg met daarop een foto van Jennifer en Danzumah. "Die verkochten we overal waar we kwamen, op school, in kerk, bij familie", zegt Faye. De chocoladerepen en -letters raakten op en Faye en Naomi gingen op nieuwe acties zinnen. In de kerk het verhaal vertellen en er dan knakworsten verkopen. In kleine schoolpauzes koeken verkopen, in grote pauzes zelfgebakken hamburgers. Op de open dagen van Pontes in Goes, de school van Faye, handgemaakte artikelen uit Ghana verkopen en voor van de zomer zijn de meiden een sponsorloop via Pontes aan het organiseren. Het 10-jarige broertje van Faye, Seppe, sluit aan door helemaal zelfstandig de verkoop van groentesoep te organiseren.

Onyame Ghana

Lisette de Bree, moeder van Faye en tante van Naomi, kwam via een vriendin in contact met de stichting Onyame Ghana. "De stichting is oorspronkelijk bedoeld voor de verstrekking van microkredieten, maar bij de oprichter, Marleen van Asselt uit Heinkenszand, kwamen er ook kinderen op haar pad. Die laat je niet aan hun lot over. Zo is het begonnen", vertelt Lisette. De familie Wagenaar ging Sammy ondersteunen. Al snel volgde een buurvrouw en ook de moeder van Naomi sloot aan met de ondersteuning van Gideon. "Gideon zie ik echt als mijn broertje", zegt Naomi. Hoewel Faye en Naomi inmiddels twee keer duizend euro schoolgeld bij elkaar hebben gaan ze vrolijk door. Faye: "Er is nu een nieuw meisje bij Marleen in Ghana. Ze heet Ernestina en heeft epilepsieaanvallen". De kinderen die Marleen helpt kunnen veelal niet naar hun familie terug omdat die de kinderen niet meer willen. En ja Faye en Naomi hebben tijd voor Facebook, op Naomi Faye kan je de acties van de meiden volgen.

Meer berichten