Foto:

Op weg naar een rookvrije generatie

Met het uitrollen van een banier in de hal van het Stadskantoor van de gemeente Goes op 2 januari maakte wethouder van gezondheidszorg, André van der Reest, bekend dat het Stadskantoor per 1 januari rookvrij is. Met het verrichten van de starthandeling wees de wethouders op posters, stickers, binnen en buiten het gebouw, die de rookvrije zones aangeven.

GOES - In het overgrote gedeelte van het Stadskantoor mocht allang niet meer gerookt worden, maar nu is zelfs rookkamer dicht. De ruimte is nu een 'stiltewerkplek' en is gevuld met 'desk-fietsen' , een bureaublad met een fiets er onder zodat je tijdens het werk toch volop kunt bewegen. Ook voor rokers die stoppen, en dan geen sigaret in de handen hebben wat ze gewend waren, wordt soelaas geboden door middel van gratis aangeboden suikervrije lolly's die op diverse punten in een grote pot staan. Onder meer in de hal van het Stadskantoor en op de locatie aan de Troelstralaan.

Ook buiten mag niet meer overal worden gerookt. Wethouder André van der Reest: "Positief is dat we heel makkelijk in overleg met de OR tot een besluit zijn gekomen. De gemeente Goes heeft zich aangesloten bij de Alliantie Rookvrij Nederland, een beweging om roken zo veel mogelijk uit te bannen. Vooral veel jongeren komen er mee in aanraking. Wij willen dat onze kinderen en kleinkinderen in een rookvrije wereld op kunnen groeien. Denk vooral ook aan het meeroken. Wij doen een oproep aan alle mensen om mee te doen. Het zou een mooi gebaar zijn, rookvrij, en als gemeente Goes moeten wij het goede voorbeeld geven. Een rookvrij gebied, waar overigens niet verbaliserend opgetreden zal worden. We gaan niet betuttelen."

Belijning

Goes pakt rookvrij groot aan en stimuleert ook werknemers om te stoppen met roken. Er zijn zelfs zorgverzekeraars die een begeleiding hierin vergoeden. Er zijn rookvrije zones bij de gemeentewerkplaats aan de Troelstralaan, de Milieustraat op het Geldlooze Pad, op het Goese Sas, bij de hoofdingangen van het Stadskantoor en bij de ingang van de parkeergarage. Roken alleen aan de westkant, de zijde van de woonboulevard. Om de zones aan te geven is blauwe belijning aangebracht. Op de afvalbak voor het Stadskantoor zit een duidelijke sticker rookvrij, en daaronder de tekst: U betreedt een rookvrije zone. "Mensen kunnen ook zelf rookvrije zones aangeven", zegt André van der Reest. "Maar we gaan niet betuttelend optreden."

Meer berichten