Foto:

Herinneringen aan ons verleden

Vooruit nog één oliebol om 2018 af te sluiten dan. Op het nieuwe jaar!

door John de Kok

Met drie belangrijke feestdagen in een week tijd is december een bijzondere maand, of we nu willen of niet. Kerst, oudjaar en nieuwjaar. We vinden het heerlijk, of we zouden ons liever eventjes verstoppen. Het zijn typisch van die dagen waarbij je met je neus op het leven wordt gedrukt. Hoe heb ik het, wat heb ik het afgelopen jaar mogen meemaken, of wie moet ik missen. Of de balans nu goed of slecht is, herinneringen zijn waardevol. Oud is belangrijk.

"Geschiedenis is de spiegel van je tijd", zegt Koen van Rooijen. Als conservator van Historisch Museum de Bevelanden weet Van Rooijen als geen ander het belang van oud. "Eigenlijk is er geen vroeger en nu. Het zijn allemaal tendesen, stromingen. Vroeger had je ook levende mensen. Mensen met eigen meningen en verschillen van gedachten. In een museum zie je door de voorwerpen accenten evolueren". Juist in een museum als Historisch Museum de Bevelanden komt verre geschiedenis uiteindelijk heel dichtbij. Waarom is de Zeeuwse knoop zo populair, waar komt Zeeuws meisje vandaan? Heel ver hoeven we daar niet voor terug. Zo rond 1800 had je de eerste typische Zeeuwse klederdracht, die dan door heel de provincie ongeveer gelijk is. Als snel ontwikkelt elke streek een eigen dracht, rijk gedecoreerd omdat Zeeland een welvarende provincie was. Het museum heeft een prachtige collectie drachten van elk eiland, maar wat ons echt treft is de kleding van voor de tijd van klederdracht. De expositie toont een mansrok in strakke snit met prachtige kleuren en een, in onze ogen, heel modieus opgewreven dames jack uit circa 1750. "En zo zag een kindje uit Noord-Beveland eruit in zondagse kleding". Van Rooijen toont een schilderij uit omstreeks 1840 van Marinus Zwigtman, een schilder uit Wissenkerke.

Polarisatie

Eén van de eerste dingen die je ziet wanneer je het museum binnenloopt zijn de vier grote schuttersstukken. "Zie je dit boek dat uitdrukkelijk op het schilderij getoond wordt? Daar staat het wapen van James I op. Wat doet een Zeeuwse schuttersgilde met het wapen van een Engelse koning?" Van Rooijen staat bij het schilderij rechts (uit 1616), dat haaks op de drie andere schuttersstukken hangt. "En hier bij het tweede schilderij van links uit 1624, deze man rechts op het schilderij heeft een blazoen aan waarop weer dat wapen staat, maar nu ook het wapen van Maurits. Waarom is dat?" Waarschijnlijk gaven de schutters daarmee aan welke kant van de bestandstwisten ze stonden en wel de kant van de preciezen, of gomaristen.

Noemenswaardig is ook de collectie merklappen van het museum. Borduursels die dicht bij huis komen, zoals het stuk uit 1900 van Magdalena Kramer uit Yerseke, familie van Siebe Kramer, oud burgemeester van Kapelle.

Meer berichten