Nico Wolff: "Gelukkig zijn er middelen waardoor huisdieren minder angstig worden van vuurwerk." Foto: Roy Visscher
Nico Wolff: "Gelukkig zijn er middelen waardoor huisdieren minder angstig worden van vuurwerk." Foto: Roy Visscher (Foto: )

Help huisdier de feestdagen door

ZEELAND - Voor mensen die een een aversie tegen vuurwerk hebben is het leed na oudejaarsdag snel geleden. Voor huisdieren soms niet: harde knallen kunnen lang nawerken. De dierenarts geeft tips over vuurwerkangst en andere 'december-risico's'.

Honden zijn gevoelig voor harde geluiden. Door een plotselinge harde knal kunnen zij zo schrikken dat ze zich bij het buiten wandelen losrukken en de 'benen' nemen, met alle gevaren van dien. Maar dat is niet het enige gevaar. Bij honden die van slag raken door vuurwerkknallen, kunnen langdurige problemen optreden. "Zo kan generalisatie ontstaan", legt de Woerdense dierenarts Nico Wolff uit. "Dan breidt de ontstane angst voor harde knallen zich uit en wordt de hond angstig voor meer geluiden. En om terug te komen op de hond die zich buiten losrukt: die kan angst ontwikkelen voor de plek waar de angstige situatie zich voordeed. Dan is hij iedere keer dat hij daar terugkomt weer bang. Ook al is er objectief gezien niets bedreigends." Dit op associatie gebaseerde fenomeen had tijdens de evolutie een belangrijke rol in het voorkomen van gevaarlijke situaties, maar kan dus ook nadelig uitpakken.

Geruststelling

De angst kan zo sterk worden dat de hond er onder lijdt en onhandelbaar wordt. Hoe sterk, dat is genetisch bepaald en door de manier waarop de moederzorg gedurende de eerste levensweken plaatsvond; ervaringen in deze levensfase zijn heel bepalend. Maar Wolff kan de bezorgde huisdierbezitter geruststellen: het is te voorkomen dat een huisdier angsten ontwikkelt door vuurwerk. "Zo bestaat er een goed, geregistreerd, medicijn. Dit verandert de overdracht van angstprikkels in de hersens van het dier, waardoor het niet meteen stress krijgt van harde knallen. Maar dit medicijn slaat pas aan na zestot acht weken. Zo'n negentig procent van de dierenbezitters komt het pas een paar dagen voor oudejaarsdag halen en is dus al te laat om er nog een goed effect mee te bereiken."

Stopcontact

Gelukkig bestaan er ook voedingssupplementen, die al veel sneller resultaat geven. "Die bevatten een eiwit dat ook in de moedermelk van dieren zit en kalmerend werkt. En dan zijn er nog de feromonen, geurstoffen die veel invloed hebben op het gedrag van dieren. Deze kunnen aan een ruimte worden afgegeven door een verdamper die je simpelweg in een stopcontact steekt." Niet alleen dieren als honden en katten worden hier rustiger van, ook op bijvoorbeeld konijnen is een positief effect aangetoond. Tot slot is het mogelijk dieren een valiumachtige stof te geven, in een lage dosering is die angstremmend en nauwelijks sedatief. "Die verkopen we tegen de jaarwisseling tientallen keren." Naast het kalmerende effect hebben de verschillende middelen nog een ander voordeel, volgens Wolff: "Van de mensen van wie een huisdier door vuurwerk probleemgedrag ontwikkelt, zoekt ongeveer een derde hulp. Mocht gedragstherapie de oplossing zijn, dan is het dier daar door de medicatie ontvankelijker voor."

Logeren

Natuurlijk kunnen huisdierbezitters hun kameraad voor het geknal begint elders onderbrengen waar minder vuurwerk afgestoken wordt. In een dierenpension of bij familie of bekenden. Dat is in principe geen verkeerde oplossing, volgens Wolff: "Al hangt het van het type hond en zijn karakter af of hij het daar naar de zin heeft, en ook bij katten van hun karakter." Het is dus aan het baasje om te bepalen of zo'n logeerpartijtje een optie is. "Houd je je dier gewoon thuis? Ga dan zelf niet schrikachtig reageren bij harde knallen, dat nemen dieren over. En overdrijf ook niet met troosten als je huisdier schrikt, ook dat bevestigt juist hun angst. Een goede sociale band kan wel veel steun geven."

Chocolade

In december hebben veel mensen chocolade in huis. Die is toch gevaarlijk voor honden? Wolff beaamt dat. Chocolade, de pure vorm het meest, is giftig voor honden en kan zelfs dodelijke hartritmestoornissen veroorzaken. "Hoe veel chocolade een hond kan verdragen is per type hond verschillend, een klein beestje kan natuurlijk minder hebben dan een grote hond. Soms hoor je dat je hem daarna zout in de keel moet geven om een braakreflex op te wekken, maar ook dat is gevaarlijk gezien het grote risico op zoutvergiftiging. Wat je wél moet doen: meteen naar de dierenarts! Daar krijgt het dier een injectie om de chocola uit te braken."

Kerst

Pas op met restanten van het kerstdiner. "Met name in gevogelte zitten botjes die kunnen versplinteren en dus inwendige schade kunnen veroorzaken. Ook kan een botje in de keel blijven steken. Wil je je hond of kat een plezier doen, geef dan liever extra aandacht of maak een extra wandeling." Ook de kerstster en de kerstboom zijn potentieel giftig. "Knabbelt je kat graag aan nieuwe planten, neem dan geen onnodig risico. Ook is het afdekken van de waterbak onder een echte kerstboom verstandig, het water kan giftige stoffen bevatten." Een laatste wintertip: "Spoel de poten van je hond af na een wandeling als met zout gestrooid is, hij kan last krijgen van de pekel."

Kosten besparen

Maar weinig mensen in Nederland sluiten een ziektekostenverzekering af voor hun huisdieren. "De meesten redeneren dat ze de kosten er 'toch niet uithalen'. Maar operatiekosten kunnen oplopen tot duizenden euro's. En dat kan niet iedereen zo op tafel leggen." Informatie over deze verzekeringen is te vinden op verzekerjehuisdier.nl, op wolffdierenarts.nl is te lezen over het preventieve zorgplan voor dieren, waarmee ze al vanaf de geboorte tegen een aanvaardbare premie zijn verzekerd voor de noodzakelijke preventieve zorg zoals de inentingen en de parasietenbestrijding.

Meer berichten