Foto:

Goes verwelkomt nieuwe Nederlanders

GOES - Burgemeester Margo Mulders verwelkomde tijdens een feestelijke naturalisatieceremonie de Goesenaren die in 2018 de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen. De bijeenkomst vond plaats in het oude Stadhuis op de Grote Markt. De 'Oorkonde van Nederlanderschap' werd aan ruim twintig nieuwe Nederlanders uitgereikt.

In totaal hebben dit jaar 45 personen bewust gekozen voor de Nederlandse nationaliteit. Zij komen uit België, de Filipijnen, Groot-Brittannië, Irak, Iran, Marokko, Soedan, Somalië, Sri Lanka, Suriname, Syrië, Thailand en Vietnam. De leeftijd van deze inwoners varieert van één tot 71 jaar. Abdy Nassir (26) komt uit Somalië en is negen jaar geleden voor de oorlog gevlucht: "Ik woon nu zes jaar in Goes en het Nederlanderschap dat is helemaal prima" Uit Soedan komt de zeventienjarige Amir, hij kwam als zesjarige naar ons land. "Mijn vader was al hier. Wij zijn later gekomen, van Afrika naar Malta. Ik vind het heel fijn hier in Nederland." Ilias is Griek, zijn vrouw Uyen komt uit Vietnam. "Nu ben ik zes jaar in Nederland. Ik leerde Ilias kennen, ja, door de liefde ben ik hier gekomen." Somur Ritab, zijn vrouw Inas en hun vier kinderen zijn van Palestina. "Vier jaar zijn wij hier, vanwege de oorlog en het geweld zijn wij daar weggegaan. Hier is het goed en veilig." Halina uit Soedan zit met haar vier kinderen geduldig te wachten; zij krijgen allemaal het Nederlanderschap. "Ik vind het heel fijn hier", zegt Halina. Uit China komt Xiang en werd in Nederland met haar moeder herenigd. Xiang werkt als gastvrouw in de horeca en is blij dat zij de Nederlandse nationaliteit krijgt. Ook mensen van onze buurlanden verwerven het Nederlanderschap. Mevrouw Overmeire is afkomstig uit het Belgische De Klinge; "Al dertig jaar ben ik in hier, de liefde bracht mij in Nederland."

Samenleving

Burgemeester Margo Mulder heette de kersverse Nederlanders hartelijk welkom in Goes en zei onder meer. "Doordat u Nederlander bent geworden, heeft u twee belangrijke grondrechten gekregen: u heeft voortaan het recht om te kiezen, te stemmen, en het recht om gekozen te worden. Voor bijvoorbeeld de Tweede Kamer, Provinciale Staten en het Europees Parlement. Én u bent nu benoembaar in elke overheidsfunctie. U kunt dus meedoen aan de samenleving zoals iedere Nederlander, en u hoort er net als iedere Nederlander gewoon bij." Na afloop van het officiële gedeelte werd een bezoek gebracht aan het Historisch Museum De Bevelanden.

Meer berichten