Lein en Lenie Lievense de dag na de Kustmarathon 2017. Uit de documentaire 'Opgeven? Amme nooit nie'. FOTO: Margot Schotel/Omroep Zeeland
Lein en Lenie Lievense de dag na de Kustmarathon 2017. Uit de documentaire 'Opgeven? Amme nooit nie'. FOTO: Margot Schotel/Omroep Zeeland (Foto: PR Margot Schotel/Omroep Zeeland/Conny den Heijer)

Genieten van bijzondere Zeeuwen

Voor de negende keer zendt Omroep Zeeland vanaf Kerstavond tot en met Nieuwjaarsdag de Documentaireweek uit. Wederom met ontroerende, inspirerende en prijswinnende docu's.

door Conny den Heijer

ZEELAND - Er staat weer een indrukwekkende lijst met titels op het menu bij Omroep Zeeland. Enkele daarvan zijn vertoond tijdens Film by the Sea, een andere gaat woensdag 19 december tijdens een besloten voorstelling in première bij CineCity: de nog onbekende docu over de Kustmarathon waar in enkele lopers worden gevolgd en de organisatie er achter. Een jaar lang, van oktober 2017 tot en met oktober 2018 volgde documentairemaakster Margot Schotel, organisatoren Lein en Lenie Lievense voor wie 2018 een onomkeerbare wending nam.

"In januari van dit jaar kreeg Lein de boodschap dat hij ongeneeslijk ziek was," zegt Margot. "Dat terwijl hij in 2017 vond dat het zo zachtjes aan tijd werd om de organisatie van de Kustmarathon over te dragen, gezien zijn leeftijd. Wat ooit begon als een evenement met 300 deelnemers is inmiddels uitgegroeid tot een van 10.000 deelnemers uit de hele wereld. Zij draaien op de medewerking van 1100 vrijwilligers. Wij waren benieuwd wat zij zo'n heel jaar doen in aanloop naar de Kustmarathon."

Gecharmeerd door de passie voor het evenement volgde Schotel het echtpaar Lievense, haar collega Milou Roemeling volgde enkele lopers met een eigen verhaal. "De dag na de 15e editie in 2017 zijn we gaan draaien en hebben alle bijzonderheden dat jaar gefilmd. Toen Lein hoorde dat hij ongeneeslijk ziek was mochten we hem blijven volgen al gaf hij duidelijk aan dat hij geen sentimenteel verhaal wilde. Zo kregen we ook een inkijk in zijn privéleven. Ik kende Lein en Lenie vóór de documentaire niet want tijdens de uitzending van de marathon zit ik altijd in de studio bij de Omroep. Dat maakte deze docu voor mij bijzonder: Lein en Lenie gaven mij en cameraman Sebastiaan Hoekman alle ruimte. Ze waren openhartig en eerlijk. Iets wat niet makkelijk is, als je de laatste fase van je leven ingaat. Maar dat maakt de docu wel gelaagd. Het geeft een inkijk in een proces dat iemand doormaakt, die hoort dat hij niet lang meer te leven heeft. En dan zie je waar het om gaat in het leven: niet opgeven. Ik ben blij dat ik deze documentaire heb kunnen maken naast die over de Juke Joints waar ik ook aan bezig was. Dat deze naast elkaar lagen gaf mij ook de nodige afleiding, het gevoel dat je van de ene in de andere wereld stapte. En dat was nodig op z'n tijd."

Naast 'Opgeven? Amme nooit nie' worden onder meer de documentaires 'Van verlies kun je niet betalen' van Helge Prinsen en 'Ladybug, this is Ineke' van Bo van Scheyen uitgezonden. Alle docu's worden dagelijks uitgezonden om 12.00, 16.00, 20.30 en 22.00 uur. Meer info:

www.omroepzeeland.nl

 

 

Meer berichten