Foto:

'Nog altijd kan ik het niet begrijpen'

Nog altijd is de verslagenheid in Krabbendijke groot. Daags na de ontdekking van de wietkwekerij onder het podium van dorpshuis De Meiboom dringt bij inwoners en gebruikers van het pand het besef pas goed door. "Het heeft een behoorlijk impact op heel veel mensen. Zeker in deze periode van het jaar", zegt ouderling Cees Geuze van de Protestantse Ontmoetingskerk.

door Timo van de Kasteele

KRABBENDIJKE - Het dorpshuis aan de Kerkpolder oogt verlaten. Geen reuring meer na de vondst van 494 jonge wietplanten, geraffineerd verstopt onder het podium van de grote zaal. De lichten zijn uit, de beheerder zit thuis wachtend op een verhoor.

Ondertussen gaat het leven door. Toch zit de schrik er bij veel dorpsbewoners nog steeds in. Zoals bij ouderling Cees Geuze van de Protestantse Ontmoetingskerk, die wekelijks gebruikmaakt van het pand. "In deze periode van het jaar raakt het je extra", zegt hij. "Twee volle dagen ben ik bezig geweest met het regelen van een andere locatie voor onze diensten. Dat is gelukt. We kunnen voorlopig terecht in de kerk in Rilland, waarvoor we dankbaar zijn. Toch kan ik het nog altijd niet begrijpen. In al die tijd dat we gebruikmaken van De Meiboom hebben we nooit iets gemerkt. Nu het dicht is, besef je pas hoe belangrijk zo'n voorziening in het dorp is. En hoeveel mensen er gebruik van maken."

Biljart

Hij somt de gebruikers op: de biljartvereniging, het Rode Kruis, de yoga en de vogelvereniging die jaarlijks een tentoonstelling houdt in De Meiboom. Stuk voor stuk moeten ze de komende tijd uitwijken naar een ander onderkomen. Biljartvereniging BBCS is dat inmiddels gelukt, zegt Willem Wagenaar. "De komende weken mogen we gebruikmaken van het dorpshuis in Waarde. Dat is erg fijn, dan kan de competitie door blijven gaan." Wagenaar baalt dat de gebruikers van het dorpshuis nu de dupe zijn. "Weet je wat het stomme is? Met de sleutel kun je gewoon zo binnenlopen. Het pand is niet eens vergrendeld. Dat is toch vreemd?"

Kerstdiner

Door de inval in het dorpshuis is het kerstdiner op het laatste moment geannuleerd. Wanneer de 70 ouderen alsnog samen aan tafel kunnen is nog niet duidelijk. Organisator Marcella de Vlieger van Resto VanHarte zoekt naar een oplossing. Aansluitend aan het diner stond een optreden gepland van koor A58. "Enorm jammer dat het niet door heeft kunnen gaan. Vooral voor de ouderen." Het koor maakt zo nu en dan gebruik van de Meiboom als in het dorpshuis in Rilland geen ruimte beschikbaar is.

Hoe lang het dorpshuis dicht blijft is vooralsnog onduidelijk. De burgemeester beslist daar binnenkort over als alle informatie beschikbaar is. Doorgaans gaan drugspanden drie maanden op slot. Vooralsnog zijn er geen verdachten aangehouden. Wel zijn er door de politie diverse getuigen verhoord.

Meer berichten