De nationale leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau wil alle kinderen in Nederland en Vlaanderen laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. 
De nationale leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau wil alle kinderen in Nederland en Vlaanderen laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.  (Foto: )

Boekhandels willen kinderen boeken geven

De nationale leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau wil alle kinderen in Nederland en Vlaanderen laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.

GOES - Elk jaar ligt er voor een heel klein prijsje een echte klassieker in de boekenwinkel, mogelijk gemaakt door de boekhandels, uitgeverijen en drukkerijen. In 2019 gaat het om 'Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman(februari) en 'Kikker is Kikker' van Max Veldhuijs (april), beide te koop voor 2,50. Voor de boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin ging dit nog niet ver genoeg. Zij willen de nadruk leggen op het cadeau geven. "Wanneer het boek alleen in de boekwinkels ligt is de kans groot dat je de kinderen die je het meest wil bereiken, juist gaat missen", zegt Manda Heddema van De Koperen Tuin. "Maar we willen ook geen enkel kind stigmatiseren, alle kinderen zijn voor ons gelijk", vult Anthoni Fierloos van Het paard van Troje aan. Daarom sloegen de beide boekhandelaren vorig jaar de handen ineen om alle kinderen van groep 7 en 8 op De Bevelanden een boek te geven. Door middel van sponsors lukte dat. De vraag kwam of ook de kinderen uit groep 1 en 2 in de actie konden mee doen, voor hen verschijnt er immers een speciaal prentenboek in april.
Dus dit jaar willen de Goese boekhandels het nog groter aanpakken. Ze zijn op zoek naar sponsors, maar starten ook een crowdfunding-actie zodat ook particulieren kunnen deelnemen. Elk opgehaald bedrag zal besteed worden aan boeken, die de boekhandelaren zelf verspreiden. "Het mooiste zou zijn als we in staat zijn om 10.000 euro op te halen zodat alle kleuters en alle oudste kinderen van de basisscholen een boek zouden kunnen krijgen, maar met elk geschonken boek zijn we al blij", aldus de boekhandelaren.
De crowdfunding-actie is terug te vinden op de facebookpagina's van de boekhandels en hun websites.

Meer berichten