Afgelopen zomer werden de eerste gerechten bedacht en gemaakt. FOTO: YammYammY
Afgelopen zomer werden de eerste gerechten bedacht en gemaakt. FOTO: YammYammY (Foto: YammYammY)

YammYammY leert lekker koken

De gemiddelde menukaart in een restaurant biedt voor kinderen meestal niet veel meer dan friet met een snack. Dat kan lekkerder en gezonder en daar gaat YammYammY, lekker Zeeuws, verandering in brengen.

door Mariska den Hartog

ZEELAND – Het project YammYammY is een initiatief van Clyppy samen met de Zilte Acadamy Zeeland en Foodlab Zeeland. Het doel van het project is om andere soorten kindermenu's op de kaart van Zeeuwse eetgelegenheden te krijgen. Joop Menting is een van de betrokken producenten. Joop: "Jongeren dwingen gezonder te eten werkt niet. Maar ze actief betrekken en informeren over wat ze eten, waar hun voedsel vandaan komt, ze te laten ruiken, proeven en voelen wat ze lekker vinden en zien wat ze eten, dat werkt wel." YammYammY organiseert daarom evenementen, online kookcompetities tussen scholen en jongeren, mobiele workshops op vakantieparken en campings en betrekt het onderwijs daar ook bij. Samen met kinderen wordt er lekker Zeeuws gekookt en worden er nieuwe recepten bedacht.

Workshops

In het voorjaar van 2018 wist YammYammY partijen als Jong Leren Eten, de provincie Zeeland, Rabobank, gemeente Schouwen-Duiveland en Horeca Zeeland enthousiast te maken om aan te sluiten als partner. Afgelopen zomer zijn er een aantal mobiele kookworkshops gegeven bij Landal Green Parks en Terra Maris. Een succes volgens Joop. "Er hebben vele jongeren en ouders aan meegedaan. Bij elkaar zo'n honderd deelnemers uit binnen- en buitenland. Kinderen en jongeren vinden het geweldig. Ze zijn enthousiast en ambitieus." Ook zijn er inmiddels elf gerechten ontwikkeld door verschillende teams. Zo werd er op Nehalennia smurfenbrood en stamppot Assepoester bedacht. Ook het Scalda Foodlab deed mee en kwam met een pompoenkroket.

Joop vindt het niet alleen leuk om aan dit project te werken, maar acht het ook van levensbelang. "Naar mijn idee gaan we in het Westen qua leefstijl, welzijn en consumptie al lang geheel de verkeerde kant op. Volwassen kopen alleen nog bewerkt voedsel met altijd veel suiker en vet, waardoor overgewicht meer regel dan uitzondering is. Koken moet heel snel, we eten veel groenten en fruit die in vrieskisten de halve wereld over zijn gegaan. We slikken medicijnen om ons cholesterol te verlagen, hart- en vaatziektes te vermijden, bloed te verdunnen en vele pijntjes te stillen. Terwijl voedsel uiteindelijk het beste medicijn is." Altijd ongezond eten komt naar Joops zin nog veel te veel voor. "Ik ben zelf ook iemand die pas sinds een aantal jaren weer helemaal bezig is met wat en hoe ik eet. Wat ik lekker vind en wat niet." Dat al jong leren is daarbij volgens hem heel goed. "Hoe jonger, hoe beter. Want waar we ons als kinderen veilig bij voelden en op ons gemak, dat blijft zo ons hele leven. Lekker zelf klaar gemaakt eten van groenten, fruit, vlees, vis en kruiden uit de buurt is geweldig voor je welzijn, voor de wereld en het voorkomt vele pijntjes en ziektes."

YammyYammy is een groot netwerk van Zeeuwse junior chefs die graag willen leren koken met Zeeuwse producten. De gerechtjes die zij, samen met hun docent of chef kok ontwikkelen, komen als ze zijn goedgekeurd door de junior chef- en vakmensenjury, in de winkel te liggen en ze komen op de kaart restaurants, eetcafés, voetbalkantines of andere plaatsen. Zie www.yammyammy.nl

Meer berichten