Foto: Conny den Heijer

'De Opstap' kijkt naar mogelijkheden

Locatie Randhof van Zorggroep Ter Weel en Gors zijn een samenwerkingsverband aangegaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sinds mei van dit jaar worden inmiddels 20 cliënten omgeschoold 'van beperking naar mogelijkheden'.

door Conny den Heijer

Goes - Binnen Randhof wordt gewerkt met medewerkers van Ter Weel en Gors. Daarbij zet ter Weel haar deuren open als leerbedrijf voor de mensen van Gors zodat zij zich kunnen ontwikkelen en werkervaring kunnen opdoen op hun eigen niveau. Op deze manier kunnen zij een kans maken op een plaats op de arbeidsmarkt, uitgaande van hun mogelijkheden.

Toekomst

Niet eerder in Zeeland is een dergelijk project gestart. We spraken met Lennard de Heer, een 22-jarige man die zijn hele leven al in de zorg wil werken. "Dat was moeilijk want ik heb PPD-NOS, dyslectie en dyscalculie dus moeite met schrijven en rekenen. Ik heb al in verschillende trajecten gezeten maar nergens wilde het lukken. Ik heb de opleiding Helpende niveau 1 gedaan maar kwam er niet verder mee. Ik heb meer aandacht en begeleiding nodig dan iemand anders en er moet dan maar net iemand zijn die je dat wil geven. Hier bij De Opstap heb ik dat gevonden en nu heb ik weer zicht op een toekomst."

Ervaring

Rudi Westdorp van Zorggroep Ter Weel en René den Boer van Gors vullen Lennards verhaal verder aan. "Er zijn verschillende disciplines in Ter Weel waar we gelijk op in konden zetten" zegt Rudi. "In het restaurant, het assisteren bij bewoners tijdens de lunch en de warme maaltijd, boodschappen doen, terrasonderhoud of schoonmaakwerkzaamheden. Het werkt naar twee kanten, zij zijn de mensen die voor onze bewoners net wat extra's kunnen doen en zij leren hier hoe zij dat kunnen doen."

Boris methodiek

René beaamt: "We moeten stoppen met het kijken naar de beperkingen van mensen maar eens iets doen met hun mogelijkheden. Hier in Ter Weel is vijf dagen per week begeleiding aanwezig, dat doe ik samen met mijn collega Sanne Heins van Gors. We werken met de Boris-methodiek. Dat is loopbaan oriëntatie, een maatwerkopleiding zoeken, en leren in de praktijk. Zo haal je meer uit mensen dan je denkt. Zie het voorbeeld van Lennart, hij heeft moeite met schrijven en rekenen, dat heeft hij hier niet nodig. En als dat wel moet dan is er iemand die hem daarbij helpt. Maar onze deelnemers kunnen ook buiten Randhof een stageplek krijgen. Het is de bedoeling om hen buiten Randhof aan een baan te helpen. Wij kijken naar iemands persoonlijkheid en het tempo waar in dit te realiseren valt." Het samenwerkingsverband De Opstap moet een voorbeeld zijn voor andere instellingen om mensen met een beperking op hun niveau mee te laten draaien in de maatschappij. Daarnaast doen ook scholen voor speciaal voortgezet onderwijs een beroep op 'De Opstap' om hun leerlingen onder te brengen. Het project blijft kleinschalig zodat iedere deelnemer de begeleiding krijgt die hij nodig heeft al wil men wel kijken of het ook op andere locaties te realiseren valt.

Deelnemers van Gors die in het traject 'De Opstap' participeren zijn mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De doelgroep bestaat uit mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Autismespectrumstoornis, Licht Verstandelijk Beperking (LVB), Borderline of psychiatrische problemen. Meer info:

www.gors.nl

 

 

Meer berichten