"Ik heb een tante in Marokko en die komt", zingt Ad Schipper met zijn rode mutsje op en de ouderen zingen al handenklappend hard mee in D'ouwe schoole in Schore. FOTO: LEON JANSSENS
"Ik heb een tante in Marokko en die komt", zingt Ad Schipper met zijn rode mutsje op en de ouderen zingen al handenklappend hard mee in D'ouwe schoole in Schore. FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

Jong en oud verbonden door muziek

"Wie komt er zingen?", vraagt Ad Schipper die direct al een leuk contact met de kinderen heeft. Ze zijn uit een kinderdagverblijf, onder begeleiding van hun leidsters, naar SVRZ Zwake in 's-Gravenpolder gekomen om samen met ouderen liedjes te zingen en spelletjes te doen. Het liedje van De Luizenmoeder is het begin: "Stamp met je voeten, je handen in je zij, Ik ben Ad en wie ben jij?" De kleintjes zingen mee en de ouderen genieten zichtbaar van de zang.

door Leon Janssens

's-Gravenpolder - 'In de maneschijn' is het volgende lied en dat wordt door sommigen meegezongen. "Hoera, applaus voor jezelf", roept Ad, "En nu gaan we een handje geven aan de oma's en opa's." Dan krijgt iedereen een stoel aan de grote tafel. Ad verdeelt de kinderen om en om tussen de bewoners in. Nu is het tijd voor een evergreen, een kinderliedje dat iedereen kent: 'Berend Botje' de lach van herkenning breekt door. Ad praat alles leuk aan elkaar en de vrijwilligers van De Zwake helpen waar nodig mee. Een meneer weigert mee te zingen. "U bent toch ook jong geweest", probeert Ad. "Ja, heel vroeger", is het antwoord.

Via 'Roodkapje, waar ga je heen' komen we bij 'Deze vuist op deze vuist, en zo gaan wij naar boven'. Daar doet iedereen aan mee, de gerimpelde handen en de kinderknuistjes gaan op elkaar, de bewoners hebben daar duidelijk plezier in. Dan worden er ballonnen en zachte ballen over tafel gerold, iedereen doet mee, iedereen is kind. Ook de meneer die niet wil zingen heeft een glimlach om zijn mond, De kinderen praten volop met de oma's en opa's, jong ontmoet oud, er is verbinding. Tot slot is er een dansje.

Doelgroepen

"Muziek, zang, dans en kinderen, dat is de combinatie die het meeste plezier oplevert voor ouderen. Dat zijn dan ook de hoofdbestanddelen van de activiteiten die ik verzorg voor ouderen. In 2012 ben ik hiermee als vrijwilliger begonnen. Sinds begin 2017 verzorg ik deze activiteiten als ZZP'er. Mijn doel is om mensen te verbinden, beter gezegd: Generaties verbinden." legt Ad Schipper (58) uit, "Mijn activiteiten bestaan voor een groot deel uit muzikale ontmoetingen van jong met oud. Samen zingen en bewegen op muziek, een spelactiviteit en tot slot een dansje waar iedereen aan mee kan doen. Het doel is om leuke interacties tot stand te brengen tussen de twee doelgroepen."

Oude doos

Er is ook een activiteit zonder kinderen. Dan is het gezellig samen liedjes uit de oude doos zingen. Onlangs was Ad Schipper in 'd'ouwe schoole' in Schore om met een gezellige groep van twintig senioren te zingen en musiceren. "Doen we spelletje, gaan we zingen, jullie mee?", vraagt hij. "Ja, leuk. En we nemen meestal nog wel eens een neut", is het antwoord. De stemming zit er al snel in.

Ad stemt zijn gitaar en legt zijn liedjesboek klaar. Hij doet dit nu twee jaar en was voorheen bankmedewerker en werd vrijwilliger bij 'Jong ontmoet oud', "Nu speel ik in zo'n tien tehuizen en dagbestedingsopvang. Zelf heb ik sinds vorig jaar ook zelf enkele liedjes geschreven, dus die speel ik er af en toe tussendoor." Ad begint met Op een mooie Pinksterdag, De klok van Arnemuiden, zet dan een rood Marokkaans mutsje op want: "Ik heb een tante in Marokko en die komt. Er wordt hard meegezongen."

'Een insteek van mijn activiteiten is in ieder geval om te verbinden, jong met oud. Zo persoonlijk mogelijk en probeer alle deelnemers goed mogelijk tot hun recht te laten komen.'

Ad Schipper, 06-40413320
www.adschipper-mio.nl
e-mail: adschipper_mio@hotmail.com

Meer berichten