Foto: Carrie Frederiks

'Het zijn allemaal oude wijfjes nu'

Het begon allemaal heel simpel. Met een Facebook-pagina over het Wissenkerke van vroeger en nu. Door alle oude foto's en enthousiaste verhalen die dat tot gevolg had, ontstond spontaan het idee om een reünie te organiseren.

WISSENKERKE - "Ik ben hier zelf al 43 jaar weg, want ik ben op mijn twintigste uit het dorp weggegaan. Alles was hier toen nog heel anders. Als kind kwam je eigenlijk nooit het eiland af", schetst mede-organisator Coby Stoutjesdijk-Westerweele de situatie uit haar jeugd. "Er waren toen nog geen verbindingen. Je moest altijd met de boot: van Kamperland naar Veere en van Kats naar de Val bij Zierikzee." Ze legt uit dat veel bekenden het dorp inmiddels verlaten hebben en dat als je ouderlijk huis er ook niet meer is, het eigenlijk nooit meer over die tijd gaat. Maar dat nu, vanwege die oude foto's op Facebook, ook allemaal verhalen naar boven komen. "En met Facebook is het zo dat er algauw iemand wordt getagd, of dat er iets wordt doorverteld. Dat levert weer nieuwe foto's en verhalen op. Zo breidt het zich almaar uit."

Schoolvriendinnetjes

"Het leuke is dat ik daardoor twee schoolvriendinnetjes van de lagere school heb teruggevonden. Eén woont er in Zierikzee. Dat is vlakbij mij en omdat ze zelf geen vervoer heeft rijdt ze 11 mei gezellig met mij mee. De andere woont in Yerseke en daarmee ga ik binnenkort een keer koffie drinken. We hebben elkaar zo lang niet gezien, het zijn nu natuurlijk allemaal oude wijfjes geworden", lacht Stoutjesdijk.

Vanwege al die foto's en verhalen vroeg Wilma Moerman zich af of een reünie leuk zou zijn. Daar kwamen zoveel positieve reacties op dat een werkgroep werd gevormd. Behalve Moerman trekken Rianne van Gilst, Coby Stoutjesdijk en Karin Leendertse sindsdien de kar. "Voordat de reünie er is, moet er nog veel worden geregeld", verklapt Stoutjesdijk. "We zijn nu met het eten bezig. Dat wordt waarschijnlijk een buffet. Er komen meer activiteiten, maar wat de verdere invulling wordt, hangt af van het aantal mensen dat zich aanmeldt. De teller staat nu op zestig."

Aanmelden

De reünie is bedoeld voor mensen die voor 1990 in Wissenkerke hebben gewoond. Het feest is op zaterdag 11 mei 2019 vanaf 14.30 uur en totdat de mensen het zat zijn. Opgeven voor 1 januari 2019 via de facebookpagina Wissenkerke toen en nu; een e-mail naar wissenkerksereunie@gmail.com of Rianne van Gilst, bereikbaar via 06-55403377.

Anekdote

Een van die verhalen was naar aanleiding van een foto van de Voorstraat die Coby op 'Wissenkerke toen en nu' had geplaatst. "Aan het einde van die straat stond het frietkot van Filius waar je vroeger een puntzak friet voor vijftien cent kon kopen", legt ze uit. "Naar aanleiding van die foto reageerde Jan Korshuize met een mooi verhaal. Bij hun thuis was het vrijdagavond altijd patat eten. Zijn vader had zijn maandloon aan zijn moeder afgegeven maar nog ƒ 10,00 achtergehouden voor een borreltje, zo ging dat in die tijd. Jan was de grootste en hij moest voor de hele familie patat halen. Zijn ma had alleen maar honderd gulden en daar werd hij mee op pad gestuurd. Het stormde die avond en je begrijpt het al: die 100 gulden foetsie en Jan kwam thuis zonder friet. Het hele gezin zoeken, maar niets. Het vrolijke aan dit verhaal… Zondagmorgen werd vanaf de kansel gemeld dat er honderd gulden was gevonden. Jan heeft vreselijk op zijn falie gehad en geen friet, maar die honderd euro was terecht.

Meer berichten