Foto:

'Overbieden dan maak je nog kans'

Woningzoekenden hebben het niet makkelijk. Soms hebben ze geluk, maar velen zitten voor hun gevoel hopeloos vast. Na een klein half jaar zoeken is het Marianne Kooman (34) toch gelukt een koophuis te bemachtigen.

door Timo van de Kasteele

WOLPHAARTSDIJK – Verstandig als ze zijn verkopen Marianne en haar vriend eerst hun hoekwoning in Tholen. Want met geld op zak, weet je wat je hebt. Toch blijkt dat achteraf een riskante zet. "Het werd wel even spannend toen we binnen vijf dagen ons huis hadden verkocht", zegt Kooman. "Dan moet je ineens hard op zoek naar iets anders."

Een te koop bord in de tuin is niet nodig geweest. In de prijsklasse tot twee ton is het aanbod beperkt en de vraag groot. Makelaar Arno Leunis heeft meteen een koopster op het oog voor de woning in Tholen. Een vrouw van midden twintig die voor bijna duizend euro per maand een nieuwbouwwoning huurt. Die wil kopen, want dan is ze goedkoper uit.

Eén bezichtiging is genoeg. Drie dagen later is de handtekening gezet. "Het ging razendsnel. Binnen drie maanden is alles beklonken. Van de handtekening tot de verhuizing. En in de tussentijd moesten we rap op zoek naar wat anders." Die zoektocht blijkt niet makkelijk.

Het stel zoekt een woning in de omgeving van Goes. De voorkeur gaat uit naar een vrijstaande woning, in de prijsklasse tot drie ton. Als het even kan met garage. Die vinden ze genoeg op de welbekende huizensites. "Als je serieus interesse toont en de makelaar belt, zijn negen van de tien woningen verkocht."

Uit het niets duikt een woning in Kats op. Compleet gerenoveerd. Tot in de puntjes verzorgd. Marianne: "We kregen de kans om te komen kijken. Zover waren we nog niet gekomen. Meteen hoorde we dat de belangstelling overweldigend was. Bijna twintig bezichtigingen in drie dagen. De makelaar gaf als tip om boven de vraagprijs te bieden."

Dat doen ze. Het bod, behoorlijk boven de vraagprijs, blijkt onvoldoende. "Een paar duizend euro overbieden heeft geen zin. Je moet het fors doen. Dat hebben we wel geleerd. En dat voor een woning, niet eens vrijstaand, in een dorp zonder voorzieningen. Wie had dat kunnen denken?"

De zoektocht gaat verder. Het aanbod is beperkt en de woningen gaan als warme broodjes. "Na Kats hebben we meerdere keren mis gepakt. Dat is erg frustrerend. Dagelijks hielden we alle websites en social media van verschillende Zeeuwse makelaars bij. Om gek van te worden." En dan is er ineens een huis in Wolphaartsdijk.

Het is vrijdagmiddag. Vlak voor sluitingstijd van de makelaar, maken ze een afspraak. Drie dagen later is de bezichtiging. Het is liefde op het eerste gezicht. "En dan moet je in een half uur tijd een beslissing nemen. Het is geen pakje boter. Die druk, dat is niet fijn. Maar je moet wel. De makelaar heeft nog twaalf bezichtigingen gepland."

De twee bieden boven de vraagprijs en hebben geluk. De verkopers gaan akkoord met het bod en begin volgend jaar verhuizen ze.

Meer berichten