Foto:

De woningmarkt in zeven vragen

Net als elders in het land gaan ook in Zeeland de huizenprijzen door het dak. Zelfs voor kluswoningen staan kopers in de rij. Die meer dan de vraagprijs bieden. Hoe lang gaat de gekte op de woningmarkt nog door? En is het eigenlijk wel slim om juist nu een woning te kopen?

door Timo van de Kasteele

GOES - "Dat is lastig te zeggen", zegt Hendrik van Hoeve, voorzitter van NVM Zeeland. "Voorwaarde is dat je zelf over een courante woning bezit, die je goed kunt verkopen. De hypotheekrente is nog altijd erg laag, waardoor je relatief goedkoop geld kunt lenen voor een nieuwe woning. Voor starters op de woningmarkt is het een stuk lastiger. Recordbedragen die nu voor een woning neergelegd moeten worden, zijn desastreus. Zeker voor wie alleen is."

Hoe lang gaat de gekte op de woningmarkt nog door?

"De verwachting is dat de huizenprijzen nog wel even blijven stijgen. De aanhoudende krapte op de Zeeuwse woningmarkt en de lage rente drijven de prijzen verder op." Ook de banken voorspellen niet veel goeds. Het economisch bureau van ABN Amro verwacht dit jaar dat huizen opnieuw 8 procent duurder worden.

Wat betaal je momenteel voor een huis in Zeeland?

"Dat hangt af van wat je zoekt. En waar. In Nederland kost een koopwoning gemiddeld 288.000 euro. Als we naar Zeeland kijken zien we regionaal grote verschillen. In de steden Goes en Middelburg stijgen de prijzen harder dan in Zeeuws-Vlaamse dorpen als Axel. Gemiddeld betaal je in Zeeland 210.000 euro."

Hoe zit met nieuwbouw?

"De nieuwbouw komt in heel Zeeland, net als in de rest van het land, maar mondjesmaat op gang en is bij lange na niet toereikend om op korte termijn voor verkoeling te zorgen. Dat er veel te weinig wordt gebouwd, blijkt wel uit de prijzen. Die liggen hoog. Wie nu een nieuwbouwwoning koopt, moet diep in de buidel tasten."

Moet we overbieden?

"We gaan zachtjes aan naar een situatie dat je in Middelburg of Goes 30.000 euro boven de vraagprijs moet betalen om de woning van je keuze te krijgen. Dat gebeurt nu al. Ik hoor het van alle makelaars in Zeeland waar ik mee praat vanuit mijn functie bij der NVM. Dat hebben we niet meer meegemaakt sinds 2006. Wel bestaat het risico dat de prijs die je betaalt niet in verhouding is tot de marktwaarde."

Hoe is die gekte ontstaan?

"Er is een simpele economische wet die zegt: wat schaar is, is duur. In Zeeland worden te weinig huizen gebouwd en te weinig bestaande woningen op de markt gezet. De provincie was bang voor leegstaand en heeft tijdens de crisis een rem op de gemeentelijke bouwplannen zet. Daar betalen we nu de rekening voor. Tel daarbij op dat veel zestigplussers die hun te grote gezinswoning willen verkopen, geen nieuw levensloopbestendig huis kunnen vinden. Dus blijven ze zitten. Dat remt de markt."

En de oplossing?

"De provincie moet gemeenten meer ruimte geven voor nieuwbouw. Op die manier komt de doorstroming weer op gang. Het kan nog best een tijd duren voordat we de effecten merken. Vooralsnog is de gekte op de woningmarkt niet voorbij. Wel zie ik mensen woningen verkopen en gaan huren."

Meer berichten