Foto:

Passie voor Peeland van Lau Eikenhout: 't Gat bij Kats

Hij woont in Middelburg maar zijn gedachten zijn vaak in Kats waar hij 31 januari 1944 werd geboren en er tot zijn 21ste jaar woonde, Lau Eikenhout. Hij is sterk betrokken bij Kats, actief met de Katse Dag twee keer per jaar, voetbalgeschiedenis en historie van Kats.

KATS - "Altijd interesse in Kats en vooral de geschiedenis van Kats. Indertijd heb ik nog medewerking verleent aan het boekje 'Dialect op Noord-Beveland', samen met mevrouw E.J. van de Broecke-de Man, vooral voor het vertalen van woorden en uitdrukkingen." Lau schrijft voor het dorpsblad Katse Babbels en jaren terug schreef hij, in dialect, over het bekende bootje van Katseveer, een pontveer dat van Kats naar Katseveer op Zuid-Beveland voer. Onder de titel "Mee 't Bôôtje naer-over". Op 30 september 1960 kwam er een eind aan het veer Kas-Kasseveer. Dat veer bestond al sinds 1809. Tot 1 oktober 1960 dus, want toen werd de Zandkreekdam geopend en wat voor de mensen van Noord-Beveland een feestelijke dag was, was voor de veerman een zwarte dag. Die laatste veerschipper was Kees Noordhoek. In de krant van die tijd liet hij in een vraaggesprek weten dat hij de eerste Zeeuw was die door het Deltaplan zijn beroep op moest geven. Geen wonder dat op de dag dat de dam officieel geopend werd bij zijn veerhuis de vlag halfstok hing.

Lau Eikenhout zat in het onderwijs en kwam na de kweekschool in Middelburg in Spijkenisse terecht. Later is hij in Middelburg gaan wonen. "Je verhuist maar Kats, je dorp, blijft bij je horen. Ik heb dat altijd bijgehouden. Wat voetbal betreft geldt dat ook voor de verenigingen waar ik speelde Spijkenisse, Middelburg, Kats, Colijnsplaatse Boys, ik volg ze nog allemaal. Op een rommelmarkt zag ik een boekje geschreven door Odink, hoofd der School in Kats. Je begrijpt dat het boekje even later van mij was en dan zoek ik uit hoe dat zat. Mijn passie voor Peeland is Kats, maar dat is een beetje dubbel. Als ik het oude Kats zie dan denk wat zonde dat het nu niet meer is zo als het ooit was. De verf blonk, de ramen blonken, dat vertrouwde van vroeger is weg. Je wist iedereen te wonen en kende iedereen bij naam en toenaam. Het mooiste vind ik de Oosterschelde bij Kats, bij het Gat. Dat is ontstaan door een dijkval. Ik mocht er graag vissen. 's Morgens vroeg in de stilte, mooi genieten."

Meer berichten