Foto: Carrie Frederiks

'Het onderzoek is uit de hand gelopen'

De Roots van Adri Haaij liggen in Wemeldinge. Zoals zo vaak gebeurt tijdens het uitzoeken van de familiegeschiedenis stuitte hij daarbij op allerlei interessante randzaken, zoals een oude boerderij, Hoeve Keizersweel, in Wemeldinge die allerlei connecties had met de drie boerderijen in de Yerseke Moer.

door Carrie Frederiks

Yerseke - "Dat stamboomonderzoek is een beetje uit de hand gelopen", begint Haaij grinnikend aan zijn uitleg, "maar primair was ik nieuwsgierig naar de relatie tussen de eigenaren van de boerderijen van Wemeldinge en Yerseke. Mijn opoe is geboren op hoeve Keizersweel. Die boerderij ligt er overigens nog steeds. In de loop van de geschiedenis heeft die hoeve natuurlijk verschillende eigenaren gehad en een ervan was afkomstig van een van die boerderijen van Yerseke. Weer een andere eigenaar verkocht Keizersweel en kocht één van de hoeves in de Yerseke Moer. Naast hoeve Keizersweel lagen nog twee oude hoeves, die allang verdwenen zijn. Daar woonden mensen die gerelateerd zijn aan twee van de drie hoeves in de Yerseke Moer. In mijn familiegeschiedenis zit dus een relatie met die hoeves."

Brand

"Een van de boerderijen wordt al in vijftienhonderd zoveel genoemd. Die noem ik hoeve A, want een naam heb ik niet kunnen achterhalen. Tijdens een hevig onweer in 1851 werd die door de bliksem getroffen en is afgebrand. De eigenaar heeft met het verzekeringsgeld een nieuwe boerderij gebouwd. Dat is hoeve Werklust, die kennen de mensen uit de omgeving nog wel, dat stond vroeger met grote letters op de schuur. Toen Meulenberg daar pachter was, is die in één jaar twee keer afgebrand. De eerste keer was in het voorjaar van 1893. Hij werd heel snel weer opgebouwd, maar brandde in het najaar van hetzelfde jaar weer af. Wat bleek, de toen zeventienjarige zoon van pachter Meulenberg had de boerenwoning in brand gestoken. De zoon is opgepakt en vastgezet in Middelburg. Daar is ook een proces-verbaal over. Hij werd echter niet veroordeeld maar werd opgeborgen in een krankzinnigengesticht in Medemblik. Die jongen was dus niet in orde. Werklust is daarna toch weer opgebouwd. Frappant is dat ook de derde boerderij is afgebrand. De ligging van die hofstede was heel bijzonder en intrigerend want die lag ver van alle ontsluitingswegen in het midden van de Moer. Die brand gebeurde in dezelfde tijd als bij die eerste hoeve; zo rond 1855. Typisch dat ze alle drie door branden werden geteisterd.

Tweede Wereldoorlog

Johannes Simonse was de laatste pachter van Werklust. Hij heeft er tijdens de oorlogsjaren gezeten. Er is hier in 1940 vreselijk gevochten. Ook rond de Postbrug waar Werklust lag. In die meidagen werd Simonse uit zijn boerderij gezet. Hij is toen op de motor, met zijn vrouw achterop en hun pasgeboren kind tussen hen in, naar Walcheren gevlucht. Daar woonden zijn ouders. Ze hadden nog kans gezien hun huisraad aan de andere, Kapelse kant van het kanaal, onder te brengen. De strijd heeft maar kort geduurd maar toen Simonse terugkwam, bleek dat het huis tijdens de schermutselingen tussen de Duitsers en de Fransen in brand was geschoten. Ze waren al hun spullen kwijt. Er is in de loop der tijden in de Yerseke Moer heel veel gebeurd."

Adri Haaij heeft de geschiedenis van drie, inmiddels verdwenen boerderijen, in de Yerseke Moer onderzocht. Het schreef daar een artikel over dat in drie delen in De Spuije, het tijdschrift van de Heemkundige Kring De Bevelanden, wordt gepubliceerd. Het eerste deel stond in de zomeruitgave; de twee andere delen volgen. www.hkdebevelanden.nl

Meer berichten