Foto:

Hidde geeft les op een Fiji-eiland

Enkele maanden geleden heeft Hidde uit Zierikzee tijdelijk het Zeeuwse verlaten om vrijwilligerswerk te gaan doen in ontwikkelingslanden.

door Rachel van Westen 

Yanuya - "Afgelopen schooljaar ben ik geslaagd voor mij vwo diploma", steekt hij van wal. "Ik houd erg van reizen en wilde daarom mijn studie in het buitenland gaan doen. Er staan nu drie aanmeldingen open op universiteiten in Melbourne, Sydney en Brisbane, maar door het verschil in zomer en winter begint het eerste semester in Australië pas in februari. In de tussentijd wilde ik mij graag inzetten voor mensen die het minder hebben dan wij."

Eilandengroep

Hidde vond via de organisatie Involvement Volunteers International een programma om les te geven op een basisschool in Fiji, een eilandengroep op het zuidelijk halfrond. "De naam van het eiland waar ik woon is Yanuya. Het is een klein eiland waar ongeveer zeshonderd mensen wonen."

Paradijs

Bij de toeristen staan de Fiji-eilanden vooral bekend om haar schoonheid en heerlijke klimaat. "Het hele jaar is het gemiddeld 28 graden", weet Hidde te vertellen. "Overal zijn resorts te vinden vanwege de prachtige witte stranden en de heldere blauwe zee. Maar dit is maar een klein deel van het land. De lokale bevolking leeft in armoede. Zelfs als mensen een baan hebben, is het salaris minimaal. In deze bijzondere cultuur leven de rijke vakantiegangers naast de straatarme lokale bevolking."

Geen stromend water

Op de school waar Hidde werkt, wordt de elektriciteit opgewerkt door middel van zonnepanelen. "Er is geen stromend water, dus er worden grote watertanks naar het eiland gebracht. De school mag niet openen als er geen water beschikbaar is dus ze zijn erg afhankelijk van regen of de importeerde watertanks. We douchen met behulp van een bak koud water en nemen de shampoo mee in de zee. Maar van alle landen die heb ik bezocht kan ik gerust zeggen dat de bevolking in Fiji de meeste vriendelijke bevolking is. 'Sharing is caring' is de motto en de hele familie kijkt om naar elkaar. Als ik 's ochtends een rondje door het dorp loop, krijg ik al tien verschillende uitnodigingen om te komen ontbijten. Binnenlopen bij de buren zonder te vragen is de normaalste zaak van de wereld en er zal altijd eten klaarstaan voor iedereen die binnenkomt. Helaas zal ik het land moeten verlaten om alle papieren klaar te maken voor de universiteit in Australië. Gelukkig zijn de vliegtickets tussen Fiji en Australië een stuk goedkoper en zal ik dan ook zeker terugkomen."

En cassave staat sowieso elke maaltijd op het prograa

Alleen het hoofdeiland verschilt erg van de kleine eilanden. Er zijn wat kleine steden waar het lijkt alsof de tijd 40 jaar heeft stilgestaan. Het is erg verwaarloosd en er zijn veel leegstaande gebouwen. Op de eilanden is geen stromend water en dat is ook het grootste probleem. Het eten bestaat uit plaatselijke producten. De prachtige vissen worden gevangen door de bevolking en dat staat dan ook dagelijks wel op het menu. In tegenstelling tot in Nederland, kunnen hier nauwelijks groente groeien. De bevolking eet bij elke maaltijd cassave.

Meer berichten