Foto: Carrie Frederiks

Het Oosterscheldegevoel van een designer en artist

Ineke Otte is een succesvol designer/artist. Het bekendst zijn haar kleurrijke mode-sieraden die zijn geïnspireerd op de natuur. Ze worden verkocht over de hele wereld en ze won er verschillende internationale onderscheidingen mee. Wat heeft Ineke Otte met het Nationaal Park Oosterschelde?

door Carrie Frederiks

GOESE SAS – "De schitterende natuur is een inspiratiebron voor mijn werk en ik geniet van een wandeling langs het water; van het geritsel van de bladeren en de weidsheid van de luchten van het Zeeuwse landschap. Ik heb best een heel druk leven met mijn bedrijf, dus het is ook wel nodig om de stilte van de natuur te ervaren," steekt Ineke Otte al van wal nog voordat ze de trap is opgeklommen. Eenmaal boven kijkt ze gefascineerd om zich heen. "Een van de redenen dat ik graag langs de Oosterschelde loop, is de weidsheid van de natuur die je daar beleeft met het water en de prachtige wolkenluchten. Het is elke keer anders. Soms is het wateroppervlak net een spiegel en de andere keer vallen bruisende golven op het strandje neer, maar ik vind vooral de intensiteit en de verschillende kleuren van de lucht een oneindig boeiend proces."

Ontelbare kleuren

"Ik loop regelmatig bij het Goese Sas en ik vind het een mooie plek om schelpen te zoeken. ik ontwerp sieraden waarin ik oester- en mosselschelpen gebruik. Het strandje heeft ook ontelbare kleuren. De ene keer is het grijs, de andere keer geel of bruin. Het is altijd verrassend wat je ziet." Na even speurend over het strandje te hebben gelopen vervolgt ze haar verhaal: "De kleuren en structuren van de Oosterschelde hebben ook invloed op mijn werk. Ik heb sjaals en kussens gemaakt waarin foto's van de Oosterschelde zijn verwerkt. Daarnaast verzorg ik workshops met natuurlijke materialen. De mensen maken dan sieraden, objecten of kunstwerkjes met schelpen, hout, lint en touw."

Ladybug, this is Ineke

De laatste tien jaar stond Otte op beurzen in onder andere Parijs, Milaan, New York, Miami, Dubai, Sint Petersburg en Wenen, en haar werk ligt te koop bij het beroemde MOMA Museum in San Francisco en shops in New York en Chicago. Ook ziet ze haar sieraden regelmatig terug in documentaires of films, zoals die van het beroemde Amerikaanse fashion-icoon Iris Apfel.
Afgelopen jaar werd het werk en leven van Ineke Otte verfilmd; het resultaat ging tijdens Film by the Sea in première. In deze documentaire is zowel de invloed van de natuur op haar werk als ook opnames over haar werk op de beurzen te zien. De film draait woensdag
7 november in Cinema Middelburg en op dinsdag 13 en woensdag 14 november bij Podium 't Beest in Goes.

www.np-oosterschelde.nl ; www.inekeotte.com; http://tbeest.nl/film

Meer berichten