Pascal Martens vertrok vier jaar geleden naar Zürich. Toch komt hij nog elke twee tot drie maanden naar Zeeland, zeker sinds hij voor het eerst vader is geworden. FOTO: Archief Pascal Martens
Pascal Martens vertrok vier jaar geleden naar Zürich. Toch komt hij nog elke twee tot drie maanden naar Zeeland, zeker sinds hij voor het eerst vader is geworden. FOTO: Archief Pascal Martens (Foto: )

Pascal vertrok naar Zürich voor de FIFA

Pascal Martens werd geboren in Goes en groeide op in Heinkenszand. Voor zijn studie vertrok hij naar Tilburg en ook de eerste fase van zijn werkend leven bracht hij door in Brabant. Tot hij een prachtig aanbod kreeg.

Zürich - "In 2014 kreeg ik een aanbod voor een nieuwe baan bij Wereldvoetbalbond FIFA", vertelt Pascal. Dat betekende wel dat hij ons land vaarwel moest zeggen, want de FIFA is gevestigd in het Zwitserse Zürich. "In die stad ben ik ook op zoek gegaan naar een appartement. Dat lag gewoon het meest voor de hand en daarnaast is Zürich een bruisende stad met veel activiteit. Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen een stad als Zürich met 400.000 inwoners of een dorp als Heinkenszand met 6.000 inwoners", lacht Pascal, hoewel hij al wel aan grotere plaatsen gewend was nadat hij jarenlang in Tilburg en Eindhoven had gewoond en gewerkt. "Het is allemaal net wat groter, drukker en voller hier. Maar hoewel we het over de grootste stad van Zwitserland hebben, is Zürich geen enorme metropool waar je jezelf compleet verloren voelt. In de verschillende wijken kom je toch vrij regelmatig bekenden tegen en de stad is vrij compact, dus je bent in een half uurtje van de ene naar de andere kant. Het wonen in een grote stad heeft ook wel voordelen ten opzicht van Zeeland, want hier kun je zowel overdag als 's nachts gebruik maken van het openbaar vervoer en dat is toch wel erg fijn."

Zeeland

"Ik heb Zeeland natuurlijk al verlaten toen ik vlak voor mijn achttiende verjaardag op kamers ging om rechten te gaan studeren in Tilburg. Maar in die tijd kwam ik nog heel regelmatig in Zeeland. Nu is dat vanzelfsprekend wel minder geworden, maar we proberen toch wel elke twee of drie maanden een keer voor een paar dagen naar Zeeland te komen. Zeker omdat ik vorig jaar vader ben geworden. Opa en oma moeten uiteraard ook van hun kleindochter kunnen genieten. Ik voel mezelf ook echt nog honderd procent Zeeuw. Ik mag dan al wel een tijdje weg zijn, maar daar liggen toch mijn roots. Hoewel ik niet iemand ben die wordt gekweld door heimwee, kan ik sommige dingen toch wel eens missen. Denk aan de rust en ruimte, het strand, de bloemendijken, familie, vrienden en een goede pan mossels. Dat zijn dingen die je uiteraard wel eens dichterbij zou willen hebben. Qua baanperspectief denk ik niet het superrealistisch is dat ik op korte termijn weer naar Zeeland zou verhuizen. Anderzijds denk ik ook niet mijn hele leven in Zwitserland te blijven wonen. Op termijn een vakantiehuisje in Zeeland is wellicht een leuke tussenweg."

Eet smakelijk

 "Wat je hier smakelijk kunt eten en wat een typisch Zwitserse traditie is, is de traditionele kaasfondue. Eind november tot eind december wordt er op de centrale Sechselautenplatz een Zürichse kerstmarkt gehouden, de kaasfondue die je daar kunt proeven, is erg bekend. Je kunt dan stukjes brood, tomaten, augurken, aardappeltjes en ananas in een warme kaassaus van Gruyere dippen in een nagebouwde Zwitserse Alpenhut. Veel Zwitserser wordt het niet. Maar Zürich heeft meer te bieden, want in de zomer speelt een groot gedeelte van het sociale leven zich af rond het meer waar Zürich aan ligt. Hier kun je zwemmen, met de boot varen, zeilen, surfen, supboarden en nog veel meer", prijst Pascal zijn huidige woonplaats aan. "Ook de terrasjes in de stad stromen dan vol en langs de rivier de Limmat, die weer in het meer uitkomt, kun je ook zwemmen en de zon chillen. In de winter is het een goede traditie om massaal met de slee van de Uetliberg af te rijden, dat is de hoogste berg hier, net buiten de stad."

Meer berichten