Foto:

Passie voor Peeland: Herdenking in Kamperland

In deze tijd van het jaar zijn er veel herdenkingen van oorlogsslachtoffers. In Kamperland vindt de herdenking plaats op vrijdag 2 november bij het monument aan de Noordstraat, waarop een plaquette met de namen van de elf slachtoffers.

KAMPERLAND - Jan de Muijnck maakte in maart 2015 het Neuengamme Bulletin waarin onder meer vermeld staat: "Op Kamperland zijn tijdens de oorlogsjaren van 1940 tot aan de bevrijding op 2 november 1944 elf burgers omgekomen. Drie passagiers en de bestuurder van een lijnbus die door een geallieerd vliegtuig werd beschoten. Twee personen toen hun schip werd getroffen door een luchttorpedo, afgevuurd door een geallieerd vliegtuig. Twee dorpsbewoners tijdens beschietingen, en twee overleden tijdens dwangarbeid in Duitsland. Mijn vader Bram de Muijnck overleed in concentratiekamp Neuengamme." Alle namen (zie foto) staan op het monument. Tot zeventig jaar na de bevrijding van Kamperland was voor deze slachtoffers nog steeds geen gedenkteken geplaatst en hadden nabestaanden geen plaats waar zij hun omgekomen dierbaren konden herdenken. Op zaterdag 1 november 2014, zeventig jaar na de bevrijding van Kamperland (Bevrijdingsdag 2 november viel op zondag), werd het monument onthuld.

Het monument en de herdenking op 2 november, Bevrijdingsdag van Kamperland, zijn opgezet door de Stichting Oorlogsmonument Kamperland. "De heer Paul Boogaart was voorzitter van deze stichting maar hij is in 2015 overleden. In 2016 heeft de heer de Munk ons gevraagd de organisatie over te nemen", laat Pat Passchier, woordvooerder van Verenigd Dorpsbelang Kamperland weten, "Voor de herdenking is het vrijdag 11.00 uur verzamelen in het Casembroothuis en van daaruit loopt het gezelschap naar het monument in de Noordstraat. Een leerling uit groep 8 van De Kamperschouw ontsteekt een lantaarn bij het monument. Dan volgt een toespraak door burgemeester Delhez." Hierna wordt de taptoe gespeeld gevolgd door twee minuten stilte. Na nogmaals taptoe worden kransen gelegd door de gemeente en de school. Groep 8 van De Kamperschouw draagt een gedicht voor waarna de Nederlandse vlag, die vanaf 09.00 uur halfstok hangt, wordt gehesen. Afsluitend even bijpraten, met koffie en thee, in het Casembroothuis.

Meer berichten