Foto: Leon Janssens

Column Cameleon: Plastic afval

Plastic gebruiken betekent afval maken ergo milieuverontreiniging. De grootschalige vervuiling in de oceanen heeft de naam 'plastic soep' gekregen. Schrijnend gevolg: dit weekend spoelden twee zeehonden aan, doodsoorzaak plasticafval. Een zowat onthoofd door een stuk visnet en een gestikt in een plastic frisbee. Gratis plastic tassen in winkels is taboe, winkeliers mogen wel papieren, stoffen en jute tassen gratis meegeven. Maar dat aangekochte artikelen losjes tot vacuüm aan toe verpakt zijn in plastic, daar maalt niemand om. Plastic bekertjes, rietjes, wattenstaafjes, zijn wél in de ban gedaan.

De laatste jaren wordt ons door de overheid en milieu organisaties op het hart gedrukt om je afval te scheiden en zeker je plasticafval want plastic, dat is de grote boosdoener. Taai spul, moeilijk kapot te krijgen en weggegooid in de natuur overleeft het generaties van ons mensen. Bij onze woning is er naast de kliko's voor restafval, GFT en papier ook plaats voor glas (handig in een bigshopper in de papierbak) én plastic. Dat gaat in een vuilniszakje de kunststofcontainer in. Opgeruimd staat netjes. In afvalscheiding is plastic het jongste item; de meeste mensen weten de container te vinden. Of verkeren in de luxe positie dat de gemeente reinigingsdienst de zakken plastic afval op komt halen.

Er is nieuws, alles kan weer bij elkaar. Een afvalverwerker heeft een installatie bedacht waarmee restafval achteraf gescheiden kan worden van plastic. Hoe is het mogelijk. Er zijn kleine plastic flesjes, een duim dik , en grote literflessen van shampoo of wasmiddelen. Dat moet wel een zeer ingenieus systeem zijn. Ik denk er het mijne van. U ook?

Terwijl ik dit schrijf drink ik uit een plastic bekertje mineraalwater mét een rietje. Dat gaat straks in de plasticafvalzak. Zelf afval scheiden dat houd je scherp, én het milieu in stand.

Meer berichten