Van Raas tot Rico, auteur Peter de Jonge: "Het zijn vooral de onbekende verhalen, de verhalen van de mens achter de sporter." FOTO: Leon Janssens
Van Raas tot Rico, auteur Peter de Jonge: "Het zijn vooral de onbekende verhalen, de verhalen van de mens achter de sporter." FOTO: Leon Janssens (Foto: )

De stilte rond Jan Raas is doorbroken

Het geschenkboek in de week van het Zeeuwse Boek is een uitzonderlijk uitgave mét een grote primeur geworden. Wat het boek 'Van Raas tot Rico' op zich al zeer bijzonder maakt is de primeur. Voor het eerst in vijftien jaar heeft ex-wielrenner Jan Raas een persoonlijk interview heeft gegeven.

Leon Janssens

GOES - Het boek biedt onbekende verhalen over zeventien bekende Zeeuwse topsporters. Auteur Peter de Jonge: "Niet het authentieke, maar het andere verhaal, het verhaal over de mens achter de sporter." Dit jaar staat alles in het teken van sport. Sportboeken zijn mateloos populair en Zeeland kent vele grote sporters.

Jan Raas

Journalist Peter de Jonge sprak uitvoerig met Nederlands grootste specialist van klassieke wielerwegwedstrijden. Raas is openhartig over zijn vastberadenheid en twijfels als amateurwielrenner om te slagen als professional. Hoe hij als jonge wielrenner in een moordend tempo van zijn werk naar huis fietste om zijn sprint en demarrage te trainen. Hij gaat onder meer in op de tijd dat hij als amateur een fulltime baan en sport combineerde en het moest opnemen tegen 'broodrijders'. Ook vertelt hij hoe hij zijn sterkste wapens – de sprint en imposante solo in de slotkilometers – ontwikkelde tussen de plaatsnaamborden in de Zak van Zuid-Beveland. Hij werd in zijn profloopbaan wereldkampioen op de weg in 1979, schreef 14 grote klassiekers op zijn naam, pakte driemaal de nationale titel en won tien etappes in de Tour de France. Dat laatste is een record dat hij deelt met Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann.

Topsporter

"Het zijn uiteindelijk zestien verhalen geworden waarvan Bep en Derk Thijs in één verhaal zitten. Verder zijn het allemaal individuele sporters. Voor mij was het de kunst om verhalen te vinden die niet bekend zijn. Zoals voetbalscout Hans de Ridder die het niet zag zitten in Danny Blind. Wél had hij indertijd Adrie Koster ontdekt. Of Els Vader, drie keer naar de Olympische Spelen en getrouwd met topatleet Haico Scharn. Maar het verhaal gaat over hun dochter Micky, nierpatiënt, die op haar vierde jaar al een transplantatie kreeg. Zij meldde zich aan voor de World Transplant Games in Bangkok. In de ogen van Els en Haico was zij de topsporter van de familie."

Magneet

Bij FC Köln sprak De Jonge met de archivaris over Frans de Munck. Die had in zijn contract laten opnemen dat hij niet in het tweede zou spelen. Ook niet op gravel want dan werd hij vuil. Maar De Munck sloeg ook een aanbod van 75.000 gulden af van Barcelona omdat hij voor het Nederlands elftal wilde spelen. Je moest toen nog wél amateur zijn. Hij zou naar Ajax gaan maar toen bekend werd dat hij bij Sittardia geld aannam werd hij voor een jaar geschorst. Bij FC Köln was hij een magneet voor vrouwen. Zo'n mooie man in het doel, dat trok vrouwen aan, dus meer publiek. Overigens, vijf jaar na de oorlog was hij de eerste Nederlander die in Duitsland speelde.

Zeeuws

Niet allen van Raas, maar ook van andere bekende Zeeuwse sporters, zoals als Ron de Jonge, Keetie van Oosten-Hage, Jean-Paul de Bruijn, Marjan Olyslager, Hans Peter Minderhoud, Jo de Roo, Jan Poortvliet, Diana van Gelderen en Rico Verhoeven, staat hun verhaal in het boek 'Van Raas tot Rico.

Bij elk verhaal staat een uitgebreide biografie door Wim van Gorsel van ZB| Planbureau en Bibliotheek die is ontleend aan de encyclopedievanzeeland.nl. In de week van het Zeeuwse Boek, van 31 oktober tot en met 11 november; bij aankoop van 15 euro boeken gratis het boek "Van Raas tot Rico". Het boek is ook te koop voor 12,50 ISBN: 9789492170385

Meer berichten