Genieten van de sterrenhemel kan op goed bij het water. Langs de Ooster- en Westerschelde zijn prachtige plekken waar het donker is, zoals hier bij Kattendijke. FOTO: Jan Koeman
Genieten van de sterrenhemel kan op goed bij het water. Langs de Ooster- en Westerschelde zijn prachtige plekken waar het donker is, zoals hier bij Kattendijke. FOTO: Jan Koeman (Foto: JAN KOEMAN THE NETHERLANDS)

Het donker is niet vanzelfsprekend

Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober gehouden. Op honderden plaatsen in Nederland zijn er activiteiten en doven gemeenten, bedrijven en particulieren hun lichten. Dit om de duistere nacht, energieverspilling en de oprukkende luchtvervuiling onder de aandacht te brengen.

door Carrie Frederiks

ZEELAND - Als je de sterren wilt zien dan moet het voldoende donker zijn. Dat is in Nederland niet meer vanzelfsprekend.

Zeeland mag dan een van de donkerste provincies zijn, ook hier wordt het steeds lichter. De lichtvervuiling van Zeebrugge, Antwerpen, Rotterdam, de Zeeuwse havengebieden en kassencomplexen is goed waarneembaar en dichterbij zijn er hinderlijke lampen van bedrijven, wegen en sportvelden.
Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat het 's nachts donker is? Daarop geeft Jan Koeman, nachtfotograaf en medewerker van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, met plezier antwoord. "Allereerst voor de natuur. Veel dieren hebben de duisternis nodig voor hun levenscyclus. Bij vrijwel alle soorten nachtvlinders, vleermuizen, egels en andere nachtdieren wordt de voortplanting verstoord door het verdwijnen van de nachtelijke duisternis. Voor ons als mens is de beleving van de nacht heel speciaal. Vroeger was het normaal dat je van de sterrenhemel kon genieten; tegenwoordig zie je nog amper sterren als je buiten komt. In feite zitten wij op het ruimteschip aarde en bewegen ons door het heelal. Als je op een donkere nacht aan de kust omhoog kijkt, dan realiseer je je echt: Ik sta op de aarde en beweeg me door de ruimte. Je nietigheid en kwetsbaarheid als mens ervaar je het best in een donkere nacht met een sterrenhemel boven je."
Het mooie van Nacht van de Nacht is dat steeds meer mensen zich bewust worden dat het heel belangrijk is dat je duisternis ervaart. In Middelburg slaan de ondernemers jaarlijks de handen in elkaar om er iets speciaals van te maken. Uiteraard doet de sterrenwacht ook mee. Koeman: "Kometen, die vuile sneeuwballen in het heelal, hebben het water op aarde gebracht. Op de sterrenwacht gaan we zo'n komeet koken. Mensen staan helemaal op hun kop als ze dat zien. Bij een heldere avond staan de telescopen ook buiten en leggen we bezoekers uit hoe ze met hun mobiel de kraters op de maan kunnen fotograferen.

nachtvandenacht.nl/activiteiten

Meer berichten