De nieuwe buitenroede is op molen De Onderneming geplaatst. Links Robert van 't Geloof en rechts Eric Meulman. FOTO: Leon Janssens
De nieuwe buitenroede is op molen De Onderneming geplaatst. Links Robert van 't Geloof en rechts Eric Meulman. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Passie voor Peeland van familie Meulman: De Onderneming

Molen De Onderneming uit 1860 te Wissenkerke heeft sinds vrijdag eindelijk zijn nieuwe roede. Dat ging niet zo vlot als gepland en het geduld van de molenaars Eric Meulman en Robert van 't Geloof werd op de proef gesteld.

WISSENKERKE - De buitenroede van de molen moest namelijk vervangen worden. De nieuwe roede van de molen De Onderneming zou in augustus geplaatst worden. Volgens plan zou de molen dan eind van die week weer kunnen draaien. Eric Meulman: "We kregen eerst bericht dat de plaatsing één dag uitgesteld werd. Maar dat ging niet door. Toen het eenmaal zover was bleek dat er een verkeerde roede was geleverd, een binnenroede in plaats van een buitenroede. De plaatsing van een nieuwe roede werd met minimaal vijf weken uitgesteld. Dat was een tegenvaller. Je kunt niks forceren dus dan moet je wachten. Maar nu is alles voor de winter in orde."

Specialisten

Vorige week donderdag arriveerde de nieuwe juiste roede van de molen De Onderneming. Vrijdag kwam er een grote kraan en werden de oude roede en de wieken verwijderd. "Vanmorgen werd eerst de nieuwe roede geplaatst en daarna zijn de molenwieken weer aangebracht en al het raamwerk terug op zijn plaatst gezet", zegt Robert van 't Geloof. Dat werk werd gedaan door een gespecialiseerd bedrijf, Molenmakerij en timmerwerken Van der Wal uit Oud Alblas. Eind van de middag draaiden de wieken van de molen weer.

Peeland

Colinda en Eric Meulman wonen nu een jaar op de molen: "Het bevalt ons prima op Noord-Beveland. De omgang met de mensen is gezellig. We zijn hier precies op het goede moment komen wonen want we kregen Sinterklaas op bezoek. Dat was erg leuk. We hebben nog niet alles gezien van Peeland want we hebben het hier best druk. Ik ben al wel naar Kamperland gefietst en langs de Oosterschelde. Dat is zo mooi. Het is echt een pracht plekkie waar wij wonen, een mooi eiland. Onze kinderen hebben ook hun draai gevonden en zijn hier op de Dorpsdijk gaan wonen. Het winkeltje bij de molen is open en dat brengt een gezellige aanloop. Gelukkig, de molen is klaar en hij draait", aldus Colinda. Ook toeristen weten de molen en het terrasje goed te vinden.

Meer berichten