Voor Omnium in Goes moet voor de toekomst een structurele blijvende financiële oplossing gevonden worden. FOTO: Leon Janssens
Voor Omnium in Goes moet voor de toekomst een structurele blijvende financiële oplossing gevonden worden. FOTO: Leon Janssens (Foto: LEON JANSSENS)

'Het Omnium moet behouden blijven'

Het college van burgemeester en wethouders van Goes wil eenmalig een bedrag van 750.000 euro uittrekken voor noodzakelijk onderhoud aan Omnium in Goes. Daarnaast wenst het college een structurele oplossing om Omnium blijvend financieel gezond te houden. Een voorstel hierover is voorgelegd aan de gemeenteraad die op 8 november beslist.

Leon Janssens

GOES - Aan Omnium wordt door de gemeente Goes al een aantal jaren subsidie verstrekt. "In het Omnium is veel gebeurd", zegt wethouder Derk Alssema, "Aan het zwembad is gewerkt, het tropisch bos is gekomen en er is een topsporthal gerealiseerd. Dit heeft toch niet gebracht wat verwacht werd. Een ding staat vast, het Omnium moet blijven want het is een belangrijke voorziening voor Goes en andere gemeenten."

Omnium, waarvan de gemeente Goes de enige aandeelhouder is, draait al jaren rode cijfers. Goes heeft de subsidie de afgelopen jaren al een paar keer verhoogd. Dat is nu jaarlijks zes ton.

Dat er structureel rode cijfers worden geschreven, komt volgens Alssema deels omdat de kapitaallasten van het pand drukken op de begroting van Omnium zelf. In veel andere gemeenten staan ze in de gemeentebegroting. Sporten, zwemmen, recreëren en duurzaamheid werden in 2014 op een vooruitstrevende manier aan elkaar gekoppeld.

Het geld is hard nodig omdat het Omnium geen goede onderhoudsplanning heeft. De sport- en recreatievoorziening krijgt te maken met kosten die niet begroot waren."

Het benodigde geld kan men niet zelf genereren want het ligt niet in de verwachting dat de inkomsten op korte termijn gaan stijgen. Hoewel het een prachtige attractie is, en de bezoekers er stelselmatig heel enthousiast over zijn, blijft vooral het bezoek aan het tropisch bos achter bij de gestelde prognoses. De directie van Omnium moet nu een plan indienen om tot betere resultaten te komen.

Naast het tropisch bos is in 2013 geïnvesteerd in een topsport- en turnhal, de Lazy River en een aanpassing van de klimaat- en brandmeldinstallatie. Het tropisch bos is in de afgelopen jaren letterlijk gegroeid tot een volwaardig onderdeel waar groepen en individuele bezoekers gebruik van kunnen maken. De verwachte bezoekersaantallen worden echter niet gehaald. De verwachte inkomstenstijging is daardoor niet realistisch. Hierdoor is er niet genoeg geld voor het noodzakelijke onderhoud.

Eén ding staat volgens wethouder Derk Alssema vast: "Omnium moet behouden blijven. Het is een belangrijke voorziening voor inwoners van Goes en andere gemeenten.'' De gemeenteraad krijgt in 2019 een voorstel voorgelegd over de toekomst van Omnium.

Met een subtropisch zwembad, een tropisch bos en diverse sportaccommodaties is Omnium het sport- en recreatiecomplex van Zeeland. Samen sporten, zwemmen, op ontdekkingstocht tussen tropische planten, klimmen op de klimwand en spelen. Bij het Omnium in Goes kun je een hele dag genieten van heerlijk verwarmde baden, uitstekende sportfaciliteiten en gezellige horecagelegenheden. Leuk als kinderfeestje, groepsuitje of een dagje weg in Zeeland met het gezin.

Meer berichten