Jan Roovers bij de Emté-supermarkt : ”Het is buitengewoon jammer." FOTO: Marcel van der Voort
Jan Roovers bij de Emté-supermarkt : ”Het is buitengewoon jammer." FOTO: Marcel van der Voort (Foto: )

Distributiecentrum Emté gaat dicht

Het Emté-distributiecentrum in Kapelle sluit eind februari komend jaar. 213 vaste medewerkers en 50 uitzendkrachten verliezen hun werk. De medewerkers zijn afgelopen week ingelicht.

KAPELLE - Jumbo en Coöp hebben eerder dit jaar de Emté supermarkten van Sligro gekocht. De groothandel exploiteert het distributiecentrum op bedrijventerrein De Smokkelhoek. De kopers zien er geen toekomst in, want ze hebben verspreid door het land al andere eigen distributiecentra.

Duidelijkheid

Locatiedirecteur Richard van Ruiten loopt over het parkeerterrein richting zijn auto. "De mensen hadden dit wel verwacht. Ze zijn opgelucht dat er duidelijkheid is. Ik verwacht dat veel personeelsleden weer aan het werk komen. De markt is goed. Er zijn genoeg vacatures en alles komt weer op zijn pootjes terecht", klinkt het.

Op straat

In het nabijgelegen Biezelinge wordt er volop gesproken over de sluiting. Nabij de winkels zegt T. Hoondert: "Ik denk niet dat de ontslagen mensen snel werk vinden. Veel bedrijven zijn al weg." Jan-Dirk van Manen: "Zoveel ontslagen vind ik erg jammer. Mensen die jaren naar hun zin hebben gewerkt komen op straat te staan. Mijn neefje werkt er." W. Blankenburg is duidelijk: "Zakelijk is sluiting de beste optie. Maar er komen veel mensen op straat. Emté moet zorgen voor ander werk."

Afspraken

Karel uit Biezelinge vertelt desgevraagd : "De gevolgen zijn vervelend als ze geen goede afspraken hebben gemaakt bij de overname over het distributiecentrum. Het kapitaal beslist." In Kapelle wil Jan Roovers juist met zijn winkelwagentje de plaatselijke Emté-supermarkt inrijden:"Het is buitengewoon jammer. Temeer omdat Zeeland weinig werkgelegenheid heeft." Petra: "Ik ga er vanuit dat er ook veel ouderen werken. Komen die nog aan de slag?

De gemeente

Wethouder Evert Damen: "Burgemeester Huub Hieltjes heeft namens het college van B&W van Kapelle een open brief gestuurd waarin wij stellen achter het personeel te staan. Talloze mensen werken er al lang met hart en ziel. Bovendien gaat het om veel werkgelegenheid dat wegvalt in de gemeente. De verwachting is dat een deel van het personeel vrij gemakkelijk aan het werk komt. Ook zijn er 150 vacatures in het distributiecentrum van Breda. Maar er is geen baangarantie."

Vakbond

FNV-woordvoerder Joyce Mooring: "De FNV is niet geïnformeerd door het bedrijf. Voor ons is het een verrassing." CNV vakbondsvrouw Kitty Huntjens: "Voor de medewerkers die veelal lange dienstverbanden hebben is het een trieste zaak. Hopelijk vinden ze snel een nieuwe baan. Vandaar dat ik medewerkers heb uitgenodigd voor een bijeenkomst waar zij vragen kunnen stellen."

Meer berichten