Vanaf april tot eind september hebben circa 45 mensen met diabetes, hart- en vaatziekte of andere chronische aandoening, wekelijks gezamenlijk gewandeld om zo te werken aan hun gezondheid. FOTO: PR
Vanaf april tot eind september hebben circa 45 mensen met diabetes, hart- en vaatziekte of andere chronische aandoening, wekelijks gezamenlijk gewandeld om zo te werken aan hun gezondheid. FOTO: PR (Foto: PR )

Zeeuwen ook sportief met diabetes

De Nationale Diabetes Challenge is een wandelinterventie voor mensen met en zonder diabetes, die met een persoonsgerichte aanpak laat zien dat bewegen een uitstekend medicijn is voor een gezonde(re) leefstijl.

ZEELAND - Afgelopen jaren toonde het medisch onderzoek al aan dat de fysieke en mentale gezondheid van de deelnemers significant verbeterde in 20 weken tijd. Wandelen als andere vorm van consult met meer energie voor zowel de patiënten als de zorgprofessionals.

Vanaf april tot eind september hebben circa 45 mensen met diabetes, hart- en vaatziekte of andere chronische aandoening, wekelijks gezamenlijk gewandeld om zo te werken aan hun gezondheid. Iedere week liep er een of meerdere zorgverleners van Huisartsenpraktijk de Drieweg te 's- Heer Arendskerke en Heinkenszand en huisartsenpraktijk Lewedorp mee. Regelmatig ook met ondersteuning van fysiotherapiepraktijk de Blaeij, leefstijlcoaches van Borsele, Beweegcoach van Goes of één van de regionale diëtistes. Alle trainingskilometers van afgelopen maanden hebben eind september hun nut bewezen tijdens de Challenge week; vier dagen wandelen in één week (3, 5 of 10 km).

Finale

De vierde dag in de 'Challenge week' was de finale bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Vele medewerkers van huisartspraktijken wandelden met meer dan 3.000 wandelaars. Ongeveer 30 deelnemers van de Bevelandse Challenge en een aantal deelnemers uit Walcheren, en een heleboel deelnemers vanuit Zierikzee vertrokken met de bus in alle vroegte naar Amsterdam. Star-shl, met vele diabetes patiënten in haar oproepdienst, verraste deelnemers met een compleet lunchpakket. Kustmarathon Zeeland verzorgde een mooi vlaggetje om herkenbaar te zijn als Zeeuw in Amsterdam.

"We kunnen terugkijken op mooie en gezellige wandelmomenten, met boeiende gesprekken en leerzame ervaringen. We hebben genoten van de natuur, hebben geleerd over plantjes en soorten fruitbomen, geschiedenis van onze dorpen en levensverhalen van de deelnemers. De finaledag in Amsterdam gaf hieraan een gouden randje. Beloond met een bloem en een medaille gingen alle deelnemers weer terug de bus in op weg naar Zeeland, en konden we terugkijken en genieten van een prachtige dag."

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Tijdens de NDC werken mensen met diabetes samen met hun zorgverlener aan een betere kwaliteit van leven. Want wandelen maakt fitter en vrolijker.

Met ondersteuning van de BvdGF organiseren lokale zorgverleners (zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen en buurtsportcoaches) wekelijks een wandeling voor mensen met diabetes. Zo helpen ze hen op weg naar een gezonde leefstijl.

Meer berichten