Foto: Leon Janssens

'Kijk, daar kun je als rekeninghouder pinnig van worden'

"Een cent, wat waren we rijk met één cent", zong Wim Sonneveld ooit, want je kon er iets mee betalen. Munten en bankbiljetten worden steeds meer vervangen door plastic geld zoals met je pinpas pinnen, swipen, 'n duwtje en internetbankieren. Liever geen contant geld meer. Laat één ding duidelijk zijn: contant geld is volgens de Nederlandse wet nog altijd een wettig betaalmiddel en kan én mag als zodanig niet geweigerd worden. In de beginperiode van pinnen in winkels was er nog wel wat humor te horen, zeker als mensen met hun pincode stonden te klungelen en niet direct konden afrekenen. "Hee, mogen wij voor? Wij hebben gewoon contant geld."

Het is een onstuitbare ontwikkeling. Er zijn zelfs bedrijven waar je niet contant kunt betalen. Ouderenbonden vinden het 'bedroevend en zorgelijk' dat op steeds meer plekken, onder meer apotheken en openbaar vervoer, contant geld niet meer wordt geaccepteerd. Geld uit de muur pinnen wordt steeds moeilijker nu een aantal banken hun pinautomaten sluiten. Criminaliteit is daar debet aan. Ram- en plofkraken. Dieven die pincodes afkijken, je pinpas jatten en de rekening kaal plukken. Gelukkig kun je bij veel supermarktkassa's mét je betaling extra geld contant opnemen. Het is makkelijk betalen met je pinpas. Swipen bij de pinautomaat aan de kassa, een klein bedrag betalen zonder pincode in te toetsen. Of je geeft een duwtje aan iemand die iets voor je heeft betaalt. Maar hoe het envelopje met inhoud te vullen op verjaardagen en Nieuwjaarsdag? 'n Duwtje, swipen of pinnen? En wordt de klassieke oude sok met (zwart) spaargeld in de toekomst gevuld met pinpasjes plus pincode?

Plastic geld, het is goed aan de ene kant en aan de andere kant wordt pinnen ons opgedrongen. Kijk, daar kun je als rekeninghouder pinnig van worden. Contant geld moet blijven.

~Column Cameleon~

Meer berichten