Smain Aissat maakt in Algerije stroopwafels, poffertjes en Luikse wafels; "Algerijnen houden van zoetigheid.". FOTO: Leon Janssens
Smain Aissat maakt in Algerije stroopwafels, poffertjes en Luikse wafels; "Algerijnen houden van zoetigheid.". FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Passie voor Peeland van Smain Assaid: de rustigheid

Stroopwafels, een oer-Hollands product, wereldwijd zijn mensen er dol op. Neem ze mee naar Alaska, Griekenland, Zuid-Afrika, Japan of Panama, je scoort er mee.

KORTGENE - Smain Assaid, neef van 'Bobje' Sahraoui Abdoun, zag daar wel mogelijkheden in voor zijn geboorteland Algerije. Evenals zijn oom belandde hij in Kortgene. "Toen ik achttien jaar kwam ik voor de eerste keer. Dat was in de zomervakantie. Daarna bleef ik wat langer en ben nu vanaf 1989 in Nederland", vertelt de 49-jarige Smain Assaid, "Ik sprak toen alleen maar Frans en hielp hier wat bij mijn oom. In Goes heb ik de Nederlandse taal geleerd. Zelf kom ik uit Blida, een Algerijnse stad met 900.000 inwoners. Sinds een jaar of vier ben ik daar druk bezig met stroopwafels en poffertjes, Nederlandse producten. In Blida heb ik een pand opgeknapt, al het tegelwerk hersteld zodat het er mooi uitziet voor de productie en verkoop van stroopwafels, poffertjes, en Luikse wafels. Die doe ik er bij, als je meer producten hebt dan kun je meer verkopen. Ik heb iemand die maakt zelf deeg, stroop, doet de inkoop en bezorgt. Er wordt geleverd aan grootwarenhuizen zoals Carréfour en warenhuis UNO." In Algerije zijn poffertjes wel bekend maar stroopwafels niet. Volgens Smain is er in Algerije veel zoetigheid: "Stroopwafels heeft even tijd nodig. Ik ga er een paar keer per jaar naar toe en bereik dan best wel wat, maar naar mijn idee kan het sneller. In Algerije gaat het allemaal wat langzamer, rustig aan." Assaids activiteiten bleven niet onopgemerkt en hij kreeg in Blida de Nederlandse ambassadeur op bezoek en met Koningsdag was het op de Nederlandse ambassade stroopwafels proeven.

Smain Assaid heeft in Nederland altijd in Kortgene gewoond, zijn vrouw komt ook uit Algerije en hun kinderen zijn hier opgegroeid. In 1993 namen zij cafetaria Messina van Bobje over. "Ik hou van het landschap en de zee. Alles staat hier netjes op zijn plaats, net als op een mooie foto. Rustige mensen en niet dat drukke verkeer. Ik heb bezoek gehad, dat vond het prachtig hier maar na een poosje te rustig want ze zijn chaos gewend. Voor mij is het leuk wat in Algerije te kunnen doen. De levensstandaard ligt daar lager, 35 cent voor een kopje koffie. Ik ben blij in Algerije te zijn maar na een week, tien dagen, dan mis ik Kortgene. Daar voel ik mij meer thuis."

Meer berichten