irene Brakman is er klaar voor om met haar bakfiets zwerfvuil op Noord-Beveland op te halen FOTO: LEON JANSSENS
irene Brakman is er klaar voor om met haar bakfiets zwerfvuil op Noord-Beveland op te halen FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

'Mijn missie? Zwerfvuil ophalen!'

In april begon het plan van Irene Brakman om zwerfvuil op Noord-Beveland op te gaan ruimen steeds vastere vormen aan te nemen. In juli was het zover en begon zij daadwerkelijk met haar actie. "Daarvoor signaleerde je allang 'daar ligt veel vuil'.

Leon Janssens

NOORD-BEVELAND - Het is een traject dat je doorloopt en denk: Hoe kunnen we dit op gaan lossen? Zelf kreeg ik de gedachte ' als ik nu eens een bakfiets had'. Want als je iets opruimt dan moet je het ook mee kunnen nemen, afvoeren. Ik zie het echt als een missie."

Vrijwilligers

Een missie om mensen bewust te maken van hun gedrag in deze. "Ik zie het niet als hobby", zegt Irene , "Op Noord-Beveland heb ik een groepje samengesteld met vrijwilligers die zwerfvuil willen ophalen. Als individu kun je niet veel alleen en ik heb daarom een aantal vrouwen gevraagd. Nu ben ik de kartrekker van het geheel. Om dit zwerfvuil op te halen is het idee ontstaan om dit met een elektrische bakfiets te gaan doen. Inmiddels hebben wij bij de gemeente Noord-Beveland gezamenlijk een aanvraag ingediend om een beroep te doen op het Samenlevingsfonds en deze subsidie is ook toegekend. In augustus ging het licht op groen."

Bakfiets

De bakfiets stond vrijdag 5 oktober bij De Fietsenwinkel van Martin en Martina Verhulst in Kamperland klaar en daarmee kon het project Zwerfvuil Noord-Bevelander deze week officieel van start. Zwerfvuil, het is van overal want waar de ene mens opruimt is de ander slordig. Wereldwijd zijn verschijnselen bekend, een plastic soep in de oceanen, afval tot op 's werelds hoogste bergtoppen, op straat, strand, zelfs naast de openbare vuilnisbakken. "Wij zijn thuis zo opgevoed, je ruimt je eigen rommel op. Heel mijn leven heb ik dat nog gedaan", vertelt Irene Brakman(59).

Bureautje

"Ik weet dat het ook wel anders is. Mensen zijn zo makkelijk, zo slordig. Ik zag in het algemeen best veel afval liggen op Noord-Beveland. Zoals een bureautje wat compleet in een sloot was gedumpt. Zo iets geef ik door aan de gemeente die het dan ophalen. En ondanks de vangnetten langs de fietspaden, veel plastic flesjes. Maar dat is niets in vergelijking met wat ik in India zag. Daar zat ik in de trein en wat deden de reizigers met de overschot van hun ontbijt? Ze kieperden dat gewoon uit het raam van de rijdende trein naar buiten."

Bewust

Irene is vol goede moed: "Ik ga straks alle dagen met de bakfiets over Noord-Beveland. Bij de bakfiets zit ook een regenpak en een paar stevige werkschoenen. Onderweg zie ik van alles zoals bij het strand regelmatig in de duinen hopen plastic afval, ondanks dat er regelmatig acties zijn om de zaak schoon te houden. Daarom is het nuttig om dat met de bakfiets op te halen en naar de milieustraat op Krukelkreek in Wissenkerke te brengen. Het is mijn missie, omdat ik het leven zo waardeer, dat moeten wij aan volgende generaties door kunnen geven."

Irene Brakman houdt ook een blog bij van haar activiteiten: projectzwerfvuilnoordbeveland.blogspot.nl . Zij heeft bij dit project ook hulp van andere mensen. Spontane reacties zoals mensen die bij Irene informeerden hoe ze mee konden doen. Om de bakfiets aan te vragen moest Brakman eerst een aantal handtekeningen verzamelen. Irene: "Het is net als een steentje dat je in de vijver gooit, het kringelt steeds verder weg. Dit kan ook een inspiratie zijn voor andere gemeenten." Aanmelden kan via het blog.

Meer berichten